Beurs13 jun '11 09:39

Saab sluit nieuwe deal in China

Auteur: Karin Backx

Saab Automobile sluit een nieuwe deal in China. Naast het Chinese autodistributiebedrijf Pang Da neemt ook Zhejiang Youngman Lotos Automobile een belang in het bedrijf.

Saab en Pang Da kondigden op 16 mei al aan te gaan samenwerken voor de productie en distributie van de Zweedse Saabs.
Derde partij
Zhejiang Youngman Lotus Automobile, kortweg Youngman, komt daar als derde partij nu bij. Youngman neemt een belang van 29,9 procent in Saabmoeder Spyker, terwijl het belang van Pang Da in Spyker blijft staan op 24 procent.
Productie joint-venture
De drie richten een productie joint-venture op, waarin Saab en Youngman beiden 45 procent bezitten. Pang Da krijgt de overige 10 procent.
De productie van Saab in het Zweedse Trollhättan lag al bijna een week stil. In die tijd werd druk gezocht naar een nieuwe financiering.
Toeleveranciers
Ook moest er met de toeleveranciers een akkoord worden bereikt over de betaling en leveringsvoorwaarden. Saab heeft wereldwijd circa 3500 toeleveranciers, waarvan er 800 direct betrokken zijn bij de productie.
Uitblinker op beurs
Op de Amsterdamse beurs werd maandagochtend de nieuwe Chinese samenwerking van Saab ook beloond. Spyker was één van de uiblinkers op het damrak.

Gerelateerde artikelen