Beurs29 apr '11 16:07Aangepast op 29 apr '11 18:24

Caterpillar zet Dow-Jones op winst

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Dow-Jonesindex is vrijdag hoger geopend na sterke eerste kwartaalresultaten van machinebouwer Caterpillar. De Dow en de Nasdaq liggen op koers voor de beste prestatie op maandbasis sinds december vorig jaar.

Kort na de opening noteerde de Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen 0,2 procent hoger op 12.783,63 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index ging 0,1 procent vooruit tot 1360,50 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde, mede door tegenvallers van Research in Motion (RIM) en Microsoft, 0,1 procent tot 2870,57 punten.
Caterpillar
Caterpillar (plus 2,8 procent), dat onder meer zware trucks maakt voor de mijnbouw, vervijfvoudigde de nettowinst tot 1,23 miljard dollar (827 miljoen euro). Het concern verhoogde de winstverwachting voor dit jaar.
Merck
Merck, het moederbedrijf van MSD-Organon in Oss, verdrievoudigde de nettowinst tot iets meer dan 1 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde van een sterke vraag naar medicijnen tegen diabetes, astma en reuma. Het aandeel noteerde onveranderd.
Verlaging winstverwachting
RIM, de maker van de BlackBerry, verlaagde donderdagavond de winstverwachting voor het eerste kwartaal en kelderde vrijdag 13 procent.
Microsoft zag de omzet uit de verkoop van het besturingssysteem Windows dalen in het eerste kwartaal. Beleggers zetten het aandeel 1,9 procent lager.
Luister rechts naar de beursupdate van Rob Jansen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen