Beurs9 dec '11 09:40Aangepast op 9 dec '11 09:59

Beurzen werken openingsverliezen weg

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen wisten vrijdagochtend de openingsverliezen grotendeels weg te werken. Beleggers verwerkten de uitkomsten van de Eurotop.

De handelaars lijken de genomen besluiten door de Europese regeringsleiders het voordeel van de twijfel te geven. De eurotop wordt vrijdag voortgezet.

AEX noteerde 301,14 punten
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 301,14 punten. De MidKap-index steeg 0,4 procent tot 454,75 punten. De beurs in Parijs won 0,4 procent en Londen klom 0,1 procent. Frankfurt bleef onveranderd.

Vrijdagochtend werd bekend dat de 17 eurolanden een eigen verdrag gaan sluiten om strengere begrotingsdiscipline af te dwingen. Andere EU-lidstaten kunnen zich bij dit verdrag aansluiten. Groot-Brittannië en Hongarije lieten echter weten zich niet aan te zullen sluiten.

SNS Reaal grote verliezer
In de MidKap zakte SNS Reaal 3,7 procent. Uit de testresultaten van de Europese bankentoezichthouder EBA bleek dat SNS Bank 159 miljoen euro aan extra kapitaal nodig heeft om aan de strengere eisen te voldoen.

Bank en verzekeraar ING, die wel slaagde voor de test, steeg 2 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. Volgens de EBA moeten de Europese banken in totaal circa 115 miljard euro aan extra kapitaal ophalen.

Pharming was de grootste daler onder de middelgrote fondsen met een verlies van 5,5 procent. Het biotechnologiebedrijf liet weten een negatief eigen vermogen te hebben, als gevolg van naleving van boekhoudkundige regels (IFRS). Volgens het bedrijf heeft het negatieve eigen vermogen geen effect op de beursnotering van de onderneming.

Euro noteerde 1,3319 dollar
De euro was 1,3319 dollar waard, tegen 1,3315 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 98,01 dollar per vat en Brentolie zakte 0,6 procent tot 107,49 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen