Beurs16 mei '11 17:00

Lipsky leidt IMF op valreep

Auteur: Harmen Simon Teunis

Vorige week gaf de Amerikaan John Lipsky vorige week nog aan bij het IMF weg te gaan als zijn ambtstermijn erop zit, maar nu ziet het er naar uit dat hij de internationale organisatie ook nog moet gaan leiden. Dat is nodig omdat IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is aangehouden wegens aanranding.

Lipsky kwam in 2006 bij het IMF binnen als plaatsvervanger van de topman, destijds Strauss-Kahns voorganger Rodrigo de Rato. Hij is door waarnemers geprezen om de manier waarop hij samen met Strauss-Kahn het IMF gezicht gaf tijdens de financiële crisis, die een jaar na zijn aantreden uitbrak. Ook zijn aanpak van de Europese schuldenproblematiek en de samenstelling van de hulppakketten voor Griekenland, Ierland en Portugal vielen in de smaak.

Lipsky's eerdere aanstellingen

Voor zijn aanstelling bij het IMF werkte Lipsky bij de Amerikaanse zakenbank JPMorgan, onder meer als hoofdeconoom en plaatsvervangend topman. Kennis van de bankenwereld op Wall Street combineert Lipsky volgens kenners met macro-economisch inzicht en liefde voor de publieke zaak.

Voor hij in 1984 de overstap maakte naar de bankensector, werkte Lipsky al tien jaar voor het IMF, onder meer als vertegenwoordiger in Chili. Over zijn prive-leven is weinig bekend en ook zijn geboortedatum wordt nergens vermeld. Lipsky zou door zijn kennis en zijn rustige, bedachtzame aanpak veel aanzien binnen de organisatie genieten. De lange Amerikaan, karakteristiek getooid met een grote snor, zal zijn autoriteit in woelige tijden nodig hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen