Beurs3 nov '11 11:53Aangepast op 4 nov '11 11:59

Beleggers rekenen op val Griekse regering

Auteur: BNR Webredactie

Na de fors lagere opening aan het begin van de ochtend staan de Europese beurzen donderdagmiddag breed in de plus. Beleggers hopen dat de Griekse regering ten val komt voordat ze een referendum kan uitschrijven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 299,69 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 469,48 punten.

De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,5 en 1,4 procent.

Stommitieit
Het kabinet van de Griekse premier Papandreou houdt sinds 11.00 uur een spoedzitting. Het referendumplan lijkt de regering te splijten.

Minister van Financiën Evangelos Venizelos maakte de premier donderdag in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk dat de geplande volksraadpleging een stommiteit is: "De Griekse deelname aan de euro is een verworvenheid die niet mag afhangen van een referendum".

Ook minister van Ontwikkeling, Michalis Chryssohoidis, heeft zich tegen het referendumplan gekeerd.

Vertrouwensstemming
Dimitris Lintzeris, een lid van de socialistische partij Pasok van Papandreou, riep de premier donderdag op af te treden.

In het parlement wordt vrijdag een vertrouwensstemming gehouden en het is verre van zeker dat Papandreou die zal overleven.

Staal
Door de gebeurtenissen in Griekenland werd een stroom bedrijfsresultaten even naar de achtergrond verdreven.

Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2 procent. Het bedrijf liet bij de publicatie van de kwartaalcijfers weten somber gestemd te zijn over de staalmarkt. Roestvrijstaalproducent Aperam, dat woensdag nabeurs de resultaten bekendmaakte, was de grootste stijger met een plus van 8,9 procent.

Banenverlies
Het aandeel ING steeg 5,3 procent. De bank en verzekeraar zag de winst in het derde kwartaal fors toenemen, vooral door de verzekeringspoot. Het resultaat van het bankbedrijf stond echter onder druk. Daarom kondigde ING maatregelen aan die leiden tot het verlies van 2700 banen.

Levensmiddelenconcern Unilever leverde 1,9 procent in. Het bedrijf zag de omzet in het afgelopen kwartaal met zo'n 5 procent stijgen. Toch staat de winstmarge onder druk door dure grondstofprijzen.

Gerelateerde artikelen