Noodfonds zet geen zoden aan de dijk
De eurolanden zullen 80 miljard euro stoppen in het permanente noodfonds dat vanaf 2013 het tijdelijke noodfonds dat we nu hebben moet vervangen. Daarnaast staan de landen gezamenlijk ook nog eens voor ongeveer 620 miljard euro garant. De ministers van Financiën zijn dat maandagavond na veel vergaderen in Brussel overeengekomen. Bedoeling is dat eurolanden die in de financiële problemen komen, tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen.
Nederland stopt 4,5 miljard euro in het noodfonds en staat daarnaast garant voor 35 miljard euro. Dat klinkt als nogal een smak geld. Daar krijgen we volgens Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Universiteit Nyenrod, ook nog eens weinig voor terug.
Het is belangrijk om snel in te kunnen grijpen als landen in de problemen komen, zodat de financiële markten daarop kunnen anticiperen. De vraag is echter of dit permanente noodfonds een goed middel is. Het is volgens Koelewijn namelijk absoluuit niet waar dat het ons niets kost, nu uit politieke overwegingen een laag rentetarief is afgesproken.
Oorlogskas
Wel ziet Koelewijn de noodzaak in van een oorlogskas, om het fonds nog enigszins geloofwaardig te maken. Een noodfonds dat alleen uit garanties bestaat is niet financiële markten niet srerieus maar de vraag is of een noodfonds waar 80 miljard in zit en de rest als garanties is maar de vraag. Bovendien is het de vraag of je de landen die je met het geld ondersteunt voldoende stimuleert.