Beurs8 jun '11 22:29

Wall Street sluit lager

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De effectenbeurzen in New York zijn woensdag lager gesloten. Beleggers waren bezorgd over het herstel van de Amerikaanse economie na de toespraak van dinsdag van voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen sloot 0,2 procent lager op 12.048,94 punten. De breder samengestelde S&P 500-index ging 0,4 procent omlaag tot 1279,56 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq noteerde 1 procent in de min op 2675,38 punten.
Fed-voorzitter
Bernanke erkende dinsdag dat de Amerikaanse economie aan het afzwakken is, maar dat is volgens hem geen reden tot extra stimuleringsmaatregelen. "De economie is dit jaar tot nu toe iets langzamer gegroeid dan werd verwacht'', zei de Fed-voorzitter.
Opkoopprogramma
"De financiële markten hadden echter verwacht dat de Fed zou zinspelen op mogelijke steunmaatregelen'', zei een handelaar van ING in New York. De Fed koopt tot aan het eind van het tweede kwartaal voor in totaal 600 miljard dollar aan langlopende Amerikaanse staatsleningen op de markt. Dat het opkoopprogramma deze maand afloopt, is mogelijk een katalysator geweest voor de aandelenmarkten.
Olieprijzen
De olieprijzen stegen, nadat de twaalf OPEC-landen er niet in waren geslaagd een besluit te nemen over een productieverhoging of -verlaging. Saudi-Arabië wilde de overige leden overhalen tot een productieverhoging, omdat de hoge olieprijs leidt tot oplopende inflatie.
Grootste stijger
Energiefondsen deden het daardoor goed op de beurzen. Exxon Mobil behoorde tot een van de grootste stijgers op de Dow. Het aandeel noteerde 1 procent in de plus.
Olieprijs
Mede door de mislukte vergadering en een sterker dan verwachte daling van de olievoorraden in de Verenigde Staten liepen de olieprijzen flink op. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 1,9 procent tot 100,97 dollar. De prijs van een vat Brentolie ging 0,9 procent omhoog tot 117,82 dollar.
Koersen
Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4569 dollar, tegen 1,4575 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.

Gerelateerde artikelen