Er is nogal wat verwarring over de verklaring van premier Mark Rutte over de steun aan Griekenland. De brief waarmee minister De Jager de Kamer informeert over de miljardenlening aan de Grieken is ook niet op alle punten helder.
Onze EU-correspondent Stefan de Vries heeft uitgezocht hoe het precies zit. Hieronder lees je hoe het volgens hem zit.
Geen zin om te lezen? Via de knop rechts kun je zijn analyse van het Griekse noodpakket beluisteren.
Goochelen met miljarden
De noodhulp die Griekenland gaat krijgen bedraagt zowel 109 miljard euro, 154 miljard, 159 miljard euro en zelfs 204 miljard euro. In dat laatste bedrag is dan wel 45 miljard opgenomen van 2010-2011 die Griekenland nog niet ontvangen heeft.
Officiële financiering
De Europese Raad spreekt in haar slotverklaring over 'officiële financiering' van 109 miljard euro. Daaronder vallen alleen de bijdragen van het IMF en de EFSF, de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit. De steun van de privésector (de banken en verzekeraars) valt daar dus niet onder.
Verdeling niet beschreven
De 109 miljard aan officiële financiering komt bovenop de 45 miljard euro die de Grieken nog krijgen van het vorige steunpakket uit 2010-2011. Maar in de slotverklaring staat niet hoe de 109 miljard precies wordt verdeeld.
Bankenbijdrage
Volgens de internationale bankenlobby IIF betalen de financiële instellingen in de periode 2011-2014 54 miljard euro. Maar volgens de Europese Commissie gaat het om netto 37 miljard, omdat er 12,6 miljard wordt afgeschreven op obligaties die Griekenland voor een lagere nominale waarde zal terugkopen.
Mark Rutte vergist zich
Premier Mark Rutte vergist zich dus als hij de bijdrage van de privésector als onderdeel ziet van de 109 miljard. De Europese Commissie vergist zich door de twee juist bij elkaar op te tellen. En iedereen vergist zich in de bijdrage van de private sector.
Loog Rutte, of was het een foutje?
Hoeveel steun krijgt Griekenland nu? Volgens premier Rutte 109 miljard euro, inclusief de bijdrage van de banken. Volgens Europa is het 159 miljard. En hoeveel is die bijdrage van de banken nu? 50 miljard? 37 miljard? Gelukkig heeft onze correspondent Stefan de Vries de zaken wel op een rijtje.