Beurs31 okt '11 20:56

Wall Street volgt Europese beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen in New York gingen maandag omlaag en lijken daarmee de aandelenmarkten in Europa te volgen. De zorgen over de Europese schuldencrisis en de afzwakkende economie staken opnieuw de kop op en maakten ook de Amerikaanse beleggers nerveus.

De Dow-Jonesindex noteerde kort tegen het slot van de handel een verlies van 1,6 procent op 12.039 punten. De S&P 500 zakte 1,7 procent tot 1263 punten. Nasdaq daalde 1,3 procent tot 2701 punten.

Italiaanse en Spaanse staatsleningen
De zorgen over de schuldencrisis werden maandag nieuw leven ingeblazen door de gestegen renteniveaus op Italiaanse en Spaanse staatsleningen. Dit geeft aan dat investeerders nog altijd niet gerust zijn dat de crisis definitief is bezworen en zich zorgen maken dat de onrust verder kan uitzaaien.

MF Global Holdings
Daarnaast werd bekend dat het Amerikaanse effectenhuis MF Global Holdings uitstel van betaling heeft aangevraagd. MF Global leed zware verliezen op Europese staatsleningen en kon geen koper vinden voor zijn bezittingen. De handel in het aandeel werd stilgelegd. Daarmee eist de Europese crisis haar eerste slachtoffer op Wall Street.

Beleggers namen ook wat winsten na de forse koersstijgingen in oktober. De S&P 500 steeg vorige maand met 12 procent. Dat is de sterkste stijging in een maand sinds 1987.

Financiële fondsen
Net als in Europa hadden de financiële fondsen het moeilijk op Wall Street. Zo verloor Bank of America 5,4 procent en JPMorgan Chase zakte 4,3 procent. Goldman Sachs leverde 4,3 procent in, Morgan Stanley stond 7,7 procent lager en Citigroup ging 6,7 procent omlaag.

De zorgen over de afzwakkende economie hadden weerslag op grondstofgerelateerde fondsen. Zo verloor aluminiumconcern Alcoa 6,1 procent en mijnbouwer Freeport-McMoran zakte 4,6 procent.

Olie
De oliefondsen hadden last van de daling van de olieprijzen. De prijs van ruwe Amerikaanse olie ging met 0,7 procent omlaag tot 92,69 dollar per vat. ExxonMobil noteerde 2,7 procent lager en Chevron zakte 3,5 procent.

Dollar
De dollar trok in waarde aan tegenover de euro. De euro noteerde 1,3875 dollar tegen 1,4165 dollar op vrijdag.

Gerelateerde artikelen