Beurs1 nov '11 14:19Aangepast op 1 nov '11 14:58

Damrak duikt de diepte in

Auteur: Harmen Simon Teunis

Alle beurzen in Europa staan dinsdag flink lager. Het voorgenomen Griekse referendum over het steunplan zet de beurzen onder druk. Vooral financiële fondsen hebben het zwaar. ING staat 14,3 procent in de min.

Voor de eurotop van afgelopen woensdag stond de AEX-index nog op 303 punten. De AEX staat 4,42 procent in de min op 293,9 punten.

De Midkap staat 4,4 procent lager op 464,37 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen staan tussen de 5,1 en 6 procent lager.

Vooral financiële aandelen zitten in de hoek waar de klappen vallen. Naast ING heeft ook Aegon heeft het zwaar. Aegon staat bijna 10 procent lager.

'Geen gewone dag'
BNR-beurscommentator Rob Jansen: "Dit is geen gewone dag. ING is van alle financiële fondsen een van de grootste dalers. Maar de pijn lijkt vooral te zitten in Duitsland en Frankrijk, want onze blootstelling aan Griekenland is relatief beperkt."

In Frankfurt verloor de Deutsche Bank 11,1 procent en de Commerzbank 10,8 procent. In Frankrijk staat BNP Paribas 13,1 procent lager en Societe Generale zelfs 16,2 procent.

Bom
Dat de financiële fondsen het zo zwaar hebben, lijkt vooral het gevolg van blinde paniek in navolging van de aankondiging van het Griekse referendum door de premier Papandreou.

Rob Jansen: "Papandreou legt hiermee een bom onder de toekomst van Griekenland binnen de EU. Als het Griekse volk uiteindelijk echt nee zet, dan gaat het steunpakket niet door. Dat zou niet alleen een drama zijn voor Griekenland maar ook voor de rest van Europa. Want daarmee neemt het vertrouwen in Europa als eenheid enorm af."

Gerelateerde artikelen