Beurs11 okt '11 12:32

Beurs wacht af en opent lager

Auteur: Thijs Baas

De Slowaakse stemming over verruiming van het Europese noodfonds bepaalde dinsdagochtend de stemming op de Europese beurzen.

Voorzichtig
Ook waren beleggers wat voorzichtiger geworden na de winstreeks van de afgelopen dagen. "We wachten op Slowakije. Het is verder vrij rustig. Na het behoorlijke herstel in de afgelopen 2 weken maken de beurzen even een pas op de plaats in afwachting van de plannen om de schuldencrisis op te lossen. Daarnaast begint in de VS dinsdag het cijferseizoen met de resultaten van aluminiumconcern Alcoa'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

Lagere AEX
De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,9 procent lager op 290,78 punten. De MidKap-index zakte 1 procent tot 467,14 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tussen 0,7 en 0,9 procent.

Slowakije
Beleggers hielden hun blik gericht op Slowakije, waar de vier regeringspartijen er nog niet in zijn geslaagd overeenstemming te bereiken over de versterking van het Europese noodfonds. Slowakije is het enige land dat nog over het fonds moet stemmen. De Slowaakse premier Iveta Radicova, die hoopt op een goedkeuring, heeft het lot van de regering verbonden aan de stemming.

Gevaren schuldencrisis
Ook wees scheidend president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet op de gevaren van de voortslepende schuldencrisis. Volgens Trichet heeft de schuldencrisis een "systemische dimensie'' bereikt en zijn de zorgen over de staatsschulden van kleine economieën verschoven naar grotere landen. Trichet riep op tot een snelle en beslissende aanpak van de crisis door nationale overheden en Europese instanties. In de AEX was navigatiebedrijf TomTom de grootste stijger met een winst van 7,1 procent na een samenwerkingsovereenkomst met automaker Ford.

ASML
Grootste daler was chipmachinemaker ASML met een min van 3 procent na een adviesverlaging door ING. Melkzuurproducent en leverancier van bakkerijproducten CSM was opnieuw de grootste daler in de MidKap met een min van ruim 4 procent. Zakenbank UBS verlaagde het advies voor het aandeel na de winstwaarschuwing van maandag.

Ajax scoort zwarte cijfers
Beleggers zetten het aandeel Ajax 4,7 procent hoger. De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland wist in het gebroken boekjaar 2010/2011 weer winst te realiseren dankzij de deelname aan de Champions League en de transfers van Luis Suarez en Urby Emanuelson.

De euro was 1,3578 dollar waard tegen 1,3680 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 84,41 dollar per vat en Brentolie zakte 1,1 procent tot 107,80 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen