Beurs27 mei '11 22:43

Wall Street sluit hoger

Auteur: Jorn Lucas

De effectenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger gesloten. Vooral energiefondsen deden goede zaken, nadat de grondstofprijzen waren gestegen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 12.441,58 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 0,4 procent omhoog tot 1331,10 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in de plus op 2796,86 punten.
Golddiggers
De grondstofprijzen gingen omhoog na een daling van de koers van de dollar. Zo bereikte de goudprijs het hoogste niveau sinds drie weken. De goudprijs steeg tot 1535,50 dollar (1075 euro) per troy ounce.
Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek vrijdag dat Amerikaanse consumenten in april 0,4 procent meer hebben uitgegeven dan in maart. Dat was echter wel een fractie minder dan de gemiddelde verwachting van economen.
Consumenten vertrouwen
Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in mei gestegen ten opzichte van april. De index van de Universiteit van Michigan, die het vertrouwen weergeeft, steeg van 69,8 in april tot 74,3 in mei. De toename in mei is onder meer te danken aan de werkgelegenheid. Er kwamen meer banen, waardoor consumenten de hogere prijzen voor onder meer brandstoffen vergaten.
Het aandeel Bank of America steeg ruim 2 procent en was daarmee de grootste stijger op de Dow.
Euro
De euro was bij sluiting van Wall Street 1,4289 dollar waard. Aan het einde van de handelsdag in Europa stond de munt op 1,4295 dollar. Wall Street is maandag gesloten in verband met de viering van Memorial Day.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen