Beurs13 mei '11 06:53Aangepast op 13 mei '11 11:21

EU-steun Griekenland niet meer vanzelfsprekend

Auteur: Thijs Baas

De enorme schuldenlast van Griekenland kon vorig jaar nog ternauwernood worden opgevangen door de EU. Sindsdien is de situatie eigenlijk alleen maar verslechterd. De crisis in het land dreigt uit te draaien op een faillissement.

Donderdag vond geheim overleg plaats tussen de Tweede Kamer, minister Jan Kees de Jager van Financiën en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB). De Eurolanden zijn niet op voorhand bereid een helpende hand uit te steken, zeggen goed ingevoerde Brusselse bronnen vandaag in het FD. Er zijn keiharde ingrepen nodig vanuit Athene om Griekenland te redden.
Rijke landen
Volgens hoogleraar internationale economie Steven Brakman is de uitkomst al duidelijk en moeten de rijke EU-landen uiteindelijk tóch weer opdraaien voor de schulden van de armere Europese landen. Dat is anders dan ooit werd afgesproken bij de invoering van de euro. Alleen al voor Griekenland gaat het om een schuld van 350 miljard euro. Maandag komen de Europese ministers van Financiën bijeen om de Griekse situatie te bespreken.
Klik op de button rechts voor een bijdrage van Barbara Noordermeer over de Griekse schuldenlast en FD-correspondent Martin Visser.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen