Beurs13 mei '11 09:16Aangepast op 13 mei '11 09:56

Winsten op Europese beurzen

Auteur: Pieter van den Akker

De Europese beurzen noteerden vrijdagochtend in de plus. De economische groeispurt van Duitsland en Frankrijk in het eerste kwartaal zorgde voor een positieve stemming. De groeicijfers zetten de zorgen over de financiële crisis in Griekenland even opzij.

De AEX noteerde omstreeks 09.50 uur 0,2 procent hoger op 358,13 punten. De MidKap steeg eveneens 0,2 procent tot 651,23 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tot 0,7 procent.
De Duitse en de Franse economie zijn in het eerste kwartaal van dit jaar boven verwachting gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) groeide op basis van voorlopige cijfers met 1,5 procent, dat van Frankrijk met 1 procent. De Nederlandse economie groeide volgens voorlopige cijfers in het eerste kwartaal met 0,9 procent.
Athene vraagt om steun
De financiële markten houden met een schuin oog de ontwikkelingen in Griekenland in de gaten. De financiële crisis in het land staat op scherp, Athene moet waarschijnlijk op korte termijn om extra steun vragen.
Beleggers in Amsterdam verwerkten een stroom aan tussentijdse handelsberichten. Zo kwamen onder meer TMG, DPA, Alanheri, Dico, Punch Graphix, Grontmij en Galapagos met updates over de financiële ontwikkelingen naar buiten.
TMG verloor 5,8 procent
TMG verloor 5,8 procent op de beurs. Het concern zag de inkomsten uit advertenties in het eerste kwartaal van het jaar flink dalen. Ook de oplage-inkomsten daalden licht.
Advies- en ingenieursbedrijf Grontmij meldde dat de resultaten flink verbeterden ten opzichte van een jaar eerder, geholpen door de aantrekkende marktomstandigheden en de overname van het Franse Ginger. Het aandeel zakte desondanks met 1,3 procent.
Staalproducent won ThyssenKrupp 2,3 procent
In Frankfurt won staalproducent ThyssenKrupp 2,3 procent aan waarde. Het bedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met ongeveer een derde toenemen ten opzichte van een jaar terug.
De koers van de euro stond vrijdagmorgen op 1,4290 dollar tegen 1,4255 dollar bij het slot van de beurzen op donderdag. Ruwe Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 100,22 dollar per vat, terwijl de Brentolie uit de Noordzee 1,4 procent duurder werd en 114,55 dollar per vat kostte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen