Beurs17 jun '11 06:11

Frans-Duits onderonsje over Griekenland

Auteur: Jorn Lucas

De Franse president Nicolas Sarkozy en Duitse bondskanselier Angela Merkel proberen vandaag in een Frans-Duits onderonsje hun meningsverschil over het Griekse reddingsplan op te lossen. De eurolanden zijn namelijk verdeeld hoe Griekenland  verder financieel geholpen moet worden.

Zondag stemmen de Europese ministers van Financiën over de uitbetaling van 12 miljard euro aan noodleningen waar Griekenland tot september mee vooruit kan. En, ze beoordelen of de Griekse regering haar huiswerk goed heeft gedaan.
Duitsland en Nederland worden gesteund door Finland en Oostenrijk. Zij vinden dat ook beleggers, banken, verzekeraars en pensioenfondsen bij moeten dragen aan een reddingsoperatie. Die zouden verlenging van de aflossingstermijn van de Griekse staatsobligaties moeten accepteren.
Frankrijk is het daar niet mee eens, en Spanje en de Europese Centrale Bank ook niet. Zij willen geen herstructurering van de schuld, vermijd onvrijwillige stappen. De kosten daarvan zouden groter zijn dan de baten. Angst voor nieuwe financiele crisis.

Gerelateerde artikelen