Beurs2 nov '11 12:05Aangepast op 4 nov '11 11:59

Lichte terugval beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen in Europa gaven woensdag aan het eind van de ochtend een gemengd beeld. De sterke openingswinsten waren grotendeels verdampt.

Onzekerheid over de crisisaanpak in de eurozone en de vrees voor een recessie in Europa hield de beleggers behoorlijk mak. "De onzekerheid op de beurzen zal hoog blijven zolang we niet weten hoe het Griekse verhaal zal aflopen. De beurzen verloren ook terrein nadat bleek dat het noodfonds EFSF een obligatieveiling had uitgesteld. Daarnaast vielen de Europese industriecijfers tegen'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management.

De AEX-index in Amsterdam zakte 0,6 procent tot 294,51 punten, de MidKap-index 0,6 procent tot 463,73 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,3 en 0,4 procent,Londen verloor 0,3 procent.

Uitstel obligatieveiling
Persbureau Reuters meldde dat het Europese noodfonds EFSF een obligatieveiling heeft uitgesteld. Volgens een betrokken manager hoeft het EFSF niet meteen geld op te halen. De veiling zou zijn uitgesteld in verband met de recente marktvolatiliteit. De obligatie zal nu in de komende twee weken worden geveild. De stemming op de aandelenmarkten werd ook gedrukt nadat bleek dat de activiteit in de Duitse industrie in oktober voor het eerst in bijna 2 jaar is gekrompen. In de gehele eurozone toonde de bedrijvigheid in de industrie ook krimp. De cijfers lijken aan te geven dat de eurozone op een nieuwe recessie afstevent.

Beleidsvergaderingen
Beleggers wachten nog op de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Federal Reserve, die later op de dag bekend zullen worden gemaakt. De Amerikaanse centrale bank zou daarbij mogelijk signalen af kunnen geven voor een verdere verruiming van het monetaire beleid. Ook werd uitgekeken naar de ontmoeting die de Griekse premier George Papandreou woensdag zal hebben met andere Europese leiders in Frankrijk. Papandreou kreeg dinsdagnacht steun van zijn voltallige ministersploeg voor zijn plan om een referendum te houden over de Europese noodsteun.

Ontevreden over Logica
In Amsterdam waren beleggers niet tevreden over de omzetcijfers van automatiseerder Logica. Het aandeel werd 7,8 procent lager gezet en was daarmee de grootste daler in de MidKap. Brunel won 0,1 procent en zag daarmee een eerdere forse koerswinst verdampen. De detacheerder boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht en verhoogde de omzetverwachting voor het gehele jaar. In de AEX behoorde chipmachinemaker ASML tot de grootste dalers met een min van 1,2 procent na een adviesverlaging door Deutsche Bank.

De euro toonde herstel en was 1,3770 dollar waard tegen 1,3685 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

Gerelateerde artikelen