Miljarden zijn niet meer genoeg (update)
President van De Nederlandsche Bank Nout Wellink pleit in zijn afscheidsinterview in het Financieel Dagblad voor een verdubbeling van het Europese noodfonds naar 1,5 biljoen euro. Dat is 1500 miljard. Bij grote risico´s hoort een groot vangnet, vindt Wellink.
De vertrekkend president van De Nederlandsche Bank vindt ook dat landen het niet unaniem eens hoeven zijn over het verstrekken van een lening uit dat goedgevulde fonds. Een gewone meerderheid zou volstaan.
Humberto Tan interviewde eerder Ivo Arnold hierover, hij is hoogleraar Economie aan de Universiteit Nyenrode.
Luister naar het gesprek via de knop rechts.
Reactie PvdA: uitbreiding te voorbarig
Ronald Plasterk, woordvoerder voor Financiën van de PvdA, vindt het voorstel van Wellink voor uitbreiding van het noodfonds te voorbarig, maar ziet er wel iets in om de stemverhoudingen te veranderen.
Luister naar het interview met Plasterk via de knop rechts.
Verdedigen van eigenbelang
In het interview beklaagt Wellink zich erover dat de huidige eis van unanimiteit individuele landen in staat stelt de verstrekking van noodleningen tegen te houden. "In een crisis vallen politici en landen terug op het verdedigen van het naakte eigenbelang. Daarmee wordt nooit het algemene belang optimaal gediend. Het kan niet zo zijn dat Europa omvalt, omdat één land zegt: we doen niet mee.''
Aanpassen
Aanpassing van de stemregels moet volgens de afzwaaiende DNB-president voorkomen dat de economische schade oploopt, omdat noodhulp uit politieke of electorale overwegingen wordt uitgesteld.
Reactie VVD: slecht idee
Mark Harbers, woordvoerder Financiën van de VVD-fractie, vindt het een slecht idee om 'middelmatige' landen op die manier meer macht te geven. Ook vindt hij een verdubbeling van het noodfonds helemaal niet nodig, zei hij tegen BNR.
Luister naar het interview met Harbers via de knop rechts. .