Beurs14 jun '11 13:00Aangepast op 14 jun '11 13:43

Hoogconjunctuur neemt zorgen niet weg

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse economie zit in een fase van hoogconjunctuur. Dat meldt scheidend directeur Lex Hoogduin van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de centrale bank groeit de economie in ons land dit jaar met 2,2 procent.

Hoogduin maakt zich wel zorgen over de positie van Griekenland. Steun voor dat land is echt nodig om kettingreacties te voorkomen: als andere landen ook niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, heeft dat grote consequenties voor onszelf.
Ook het bereikte pensioenakkoord baart Hoogduin zorgen. De burgers kennen volgens hem de risico's niet en kunnen ze waarschijnlijk ook niet dragen. Een andere zorg is de verdeling van de rekening over de generaties. Pensioenfondsen verliezen bovendien hun buffers om schokken op te vangen, terwijl de grotere focus op rendement volgens Hoogduin grote risico's met zich meebrengt.
Afnemende groei
Met de forse economische groei van dit jaar zal het verlies van de afgelopen vier jaar waarschijnlijk niet worden gecompenseerd. We zitten nu weliswaar in een hoogconjunctuur, maar de komende jaren zal de groei niet meer boven de 1,5 procent uitkomen, verwacht Hoogduin.
Klik rechts voor een uitgebreid interview dat BNR-correspondent Jeroen Stans had met scheidend DNB-directeur Lex Hoogduin.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen