Beurs28 apr '11 14:46Aangepast op 28 apr '11 20:49

Verbazing over gesteggel rond opvolging Wellink

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren verbaasd op de berichtgeving dat De Nederlandsche Bank (DNB) en het kabinet zouden botsen over de opvolging van Nout Wellink. Dat meldt fd.nl.

Volgens bronnen van het Financieele Dagblad zou de VVD het liefst een partijgenoot benoemd willen zien, omdat 'zij aan de beurt zijn'. DNB heeft zelf Lex Hoogduin in gedachten. Hij is niet lid van een politieke partij. Een andere reden voor de onenigheid zou zijn dat Hoogduin als insider niet geschikt wordt geacht een cultuurverandering door te voeren.
PVV ligt dwars
Ook tussen het kabinet en gedoogpartner PVV rommelt het over de keuze van een nieuwe president van De Nederlandsche Bank (DNB). De PVV wil een "frisse wind" door de bank laten waaien en moedigt het kabinet openlijk aan om te kiezen voor een buitenstaander als opvolger van Nout Wellink. Het kabinet zou dan de favoriet van DNB zelf, de partijloze Lex Hoogduin, moeten passeren omdat die al een lange carrière binnen DNB achter de rug heeft.
Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang is de partijloze Hoogduin echter juist erg geschikt: "DNB moet politiek onafhankelijk zijn. Dus geen politieke benoeming bij opvolging Wellink."
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk toont zich verbaasd dat het nieuws op straat ligt. "Er zijn kennelijk twee lekken, een bij DNB en een bij de regering. Erg slordig."
Kwaliteit
D66'er Wouter Koolmees hamert op kwaliteit. "Dat de beste kandidaat mag winnen. In deze financieel roerige tijden is het belangrijk dat een deskundig iemand de baas van DNB wordt."
Van de coalitiepartijen VVD en CDA wil niemand inhoudelijk reageren. Minister van Financiën Jan Kees de Jager reageerde na afloop van een lezing in Amsterdam. Bij de opvolging van president Nout Wellink speelt de politieke kleur geen enkele rol, aldus De Jager. "Het gaat om de kwaliteit".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen