Beurs4 mei '11 13:58Aangepast op 4 mei '11 18:00

Banken voldoen niet aan nieuwe eisen

Auteur: Edme Koorstra

Nederlandse banken voldoen niet aan de nieuwe kapitaaleisen die vanaf 2015 ingaan. Samen komen ze tien miljard euro tekort. Dat maakt De Nederlandsche Bank vandaag bekend.

DNB heeft een studie gedaan naar de gevolgen van de eind vorig jaar door het Bazels Comite van toezichthouders aangescherpte kapitaaleisen, die op 1 januari 2015 ingaan.
'Niet voldaan aan aanvullende eis'
"Als Nederlandse grootbanken de Bazel-III vereisten toepassen, dan zie ze de belangrijkste maatstaf voor het kernkapitaal, de zogenoemde common equity tier 1, dalen van gemiddeld 9,3% naar gemiddeld 5,8%', meldt DNB in een persbericht. "De gemiddelde kapitaalratio voldoet daarmee wel aan het nieuwe minimum van 4,5% dat in 2015 moet zijn bereikt, maar niet aan de aanvullende eis van 2,5% bovenop het nieuwe minimum."
Meer kapitaal nodig
De 18 Nederlandse banken die in het onderzoek zijn meegenomen moeten volgens DNB voor die tijd samen tien miljard euro aan kernkapitaal aantrekken. De centrale bank denkt dat ze dat kunnen doen "door winstinhouding en geleidelijke aanpassing van fundingprofielen". DNB: "De impact van de neiuwe regels is significant, maar kan goed worden opgevangen."
De studie is uitgevoerd op basis van de balansen per eind 2009. DNB noemt geen namen van banken.
(Bron: fd.nl)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen