Beurs7 mrt '11 06:18

Prijs olie blijft stijgen, benzine volgt

Auteur: Edme Koorstra

De olieprijs blijft maar stijgen. De regering Obama overweegt de inzet van de strategische oliereserves, maar of dat gaat helpen is maar de vraag.

De prijs van ruwe olie blijft stijgen door de onrust in Libië en andere delen van het Midden-Oosten. De stafchef van de Amerikaanse president Obama, Bill Daley, zegt dat de regering overweegt om de strategische oliereserves van de Amerikanen in te zetten om de benzineprijs voor de Amerikanen te drukken.

"We kijken naar de opties'', zei Daley tijdens het programma Meet the Press van televisiezender NBC. "Ook de reserves worden daarbij in overweging genomen. Alle maatregelen moeten op tafel komen.''

Vrijdag liep de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie met 2,5 procent op tot circa 105 dollar. Daarmee was een vat olie ruim 15 dollar duurder dan een maand eerder.

Benzineprijs
Een liter euro ongelood kostte vrijdag aan de pomp bijna 1,70 euro. Daarmee kost een liter benzine meer dan ooit, zo meldde consumentencollectief UnitedConsumers donderdag.

Het vorige record stamt uit juni 2008, toen voor een liter ongelood 1,692 euro betaald moest worden. De prijs nu zit daar een halve cent boven. De dieselprijs bedraagt nu 1,409 euro per liter, een dubbeltje verwijderd van het record van 1,503 euro in juli 2008.

1,90 is in zicht
Sinds het begin van de onrust in de Arabische wereld zijn de olieprijs en de daaraan gekoppelde brandstofprijzen bezig aan een opmars. Afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt, kan de benzineprijs verder stijgen tot 1,80 euro of 1,90 euro, denkt Paul van Selms van UnitedConsumers. ,,Theoretisch is dat mogelijk als de olieprijs weer richting de 140 dollar per vat gaat.''

Gerelateerde artikelen