Beurs5 mei '11 13:09

Akkoord over 78 miljard aan Portugal

Auteur: Harmen Simon Teunis

Portugal krijgt 78 miljard euro steun van EU en Internationaal Monetair Fonds. Eurocommissaris Olli Rehn heeft dat donderdag bekendgemaakt. Van het totaalbedrag komt 26 miljard voor rekening van het IMF.

Rehn sprak zijn volle steun uit voor het economisch hervormingsprogramma van de Portugese regering, dat als voorwaarde geldt voor de financiële hulp. Het wordt volgens hem gesteund door de belangrijkste politieke partijen in het land.

Krediet ten behoeve van concurrentiepositie

Volgens IMF-topman Dominique Strauss-Kahn moeten de kredieten helpen om de concurrentiepositie van Portugal te verbeteren, de overheidsfinanciën op orde te krijgen en de financiële sector te stabiliseren. De hervorming van de economie is het belangrijkst, benadrukte hij.

"De diepgewortelde, structurele problemen die ervoor hebben gezorgd dat Portugal al tien jaar lang de laagste groei van de eurozone heeft, moeten worden aangepakt", aldus Strauss-Kahn

De hervormingen zullen niet gemakkelijk zijn, gaf Strauss-Kahn aan. "Ze vragen opoffering van het Portugese volk. Maar met een nationale inspanning zullen ze leiden tot een sterkere, meer dynamische economie die groei, banen en kansen creëert."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen