Beurs5 mei '11 14:34

EU: hervormingsplan Portugal zeer veeleisend

Auteur: Edme Koorstra

De hervormingen van de arbeidsmarkt, het onderwijs, de woningmarkt en het juridisch systeem die Portugal moet doorvoeren, gaan veel verder dan de regering zelf van plan was. Dat zei Jürgen Kröger, delegatieleider van de Europese Commissie, vandaag bij de presentatie van het bezuinigingsprogramma in Lissabon.

Portugal kan 78 miljard euro lenen van de Europese Unie en van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In ruil daarvoor dwingen zij een driejarig bezuinigings- en hervormingsprogramma af.
Demissionair premier José Socrates wekte tijdens een toespraak voor de televisie dinsdagavond de indruk dat hij een goed behapbaar akkoord had gesloten. Hij suggereerde zelfs dat Portugal er beter vanaf komt dan Ierland en Griekenland.
Begrotingstekort
De regering wilde aanvankelijk via bezuinigingen het begrotingstekort reduceren tot twee procent van het bbp in 2013. Het IMF en de Commissie leggen nu drie procent als doelstelling op. Maar de onderhandelingsdelegatie stelt uit te gaan van meer realistische veronderstellingen.
'Niet lichter'
‘Het programma is op geen enkele manier lichter’, aldus Kröger. ‘De omvang van de bezuinigingen zijn min of meer vergelijkbaar. Wat betreft de structurele maatregelen gaat dit zelfs veel verder dan het eerdere programma van Portugal.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen