Beurs2 mei '11 06:54

Industrie groeide sterk in april

Auteur: Edme Koorstra

De Nederlandse industrie heeft in april sterke groeicijfers opgetekend, geholpen door meer orders uit binnen- en buitenland. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) vandaag publiceerde.

De zogenoemde NEVI-inkoopmanagersindex steeg in april tot 59,2. Dat is het op twee na hoogste niveau sinds met de metingen werd begonnen in 2001. In maart stond de index op 58,1. Een stand van boven de 50 duidt op groei van de sector, daaronder op krimp.
Productietoename
Volgens de Nevi nam de productieomvang in april fors toe. De productietoename was iets sterker dan in maart en toonde voor de 22ste maand op rij groei. Vooral uit het buitenland namen de orders flink toe, met name uit Duitsland. Ook vanuit China en de Verenigde Staten kwamen nieuwe orders.
Werkgelegenheid in de lift
De werkgelegenheid bij de productiebedrijven zat vorige maand flink in de lift. De toename was de op een na grootste sinds juni 2007. Het personeelsbestand in de industrie toont nu al twaalf maanden op rij groei.
Verder gingen de verkoopprijzen flink omhoog, net als de inkoopprijzen. De inkoopvolumes stegen in het hoogste tempo van de afgelopen 57 maanden. De voorraad ingekochte materialen nam in recordtempo toe en de levertijden werden aanzienlijk langer, aldus de Nevi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen