Beurs29 jun '11 10:21

Beurzen hoger van start

Auteur: Edme Koorstra

De Europese beurzen zijn hoger geopend. Optimisme dat nieuwe bezuinigingsmaatregelen kunnen rekenen op steun van het Griekse parlement leidde al tot hogere standen in de Verenigde Staten en Azië. De Europese beurzen volgden.

Ruim een halfuur na opening stond de AEX-index van de Amsterdamse beurs 0,8 procent in de plus op 332,60 punten. De MidKap-index won 0,9 procent tot 592,13 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,1 procent.
Noodleningen Griekenland
"In Azië en de Verenigde Staten neemt men een voorschot op de stemming in Griekenland. Men gaat ervan uit dat het gaat lukken'', zei vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor. De bezuinigingsmaatregelen zijn een voorwaarde van de andere Europese landen om de Griekse overheid te blijven steunen met noodleningen.
USG People snijdt in personeelsbestand
Uitzender USG People gaat snijden in het Nederlandse personeelsbestand. Bestuursvoorzitter Rob Zandbergen erkende tegen De Telegraaf dat hierover met de ondernemingsraad wordt gesproken. Het aandeel USG steeg in de MidKap 2,5 procent. Branchegenoot Randstad steeg in de AEX 1,5 procent.
Lager advies voor Heijmans
Bouwbedrijf Heijmans kreeg een lager beleggingsadvies van SNS Securities. Volgens de analist van SNS is de rek wat betreft koersstijgingen er wel uit. De herstructurering die Heijmans heeft doorgevoerd, is op de beurs niet onopgemerkt gebleven en heeft geleid tot een opmars van het aandeel. Heijmans daalde woensdag 0,7 procent en stond daarmee onderin de MidKap.
Alleen stijgers
In de AEX waren geen dalers te vinden. SBM Offshore en Fugro stonden bovenin met koersstijgingen van 2,8 en 3,6 procent. Beide bedrijven verlenen diensten aan de olie- en gasindustrie.
Philips koopt Indal
Elektronicaconcern Philips maakte bekend het Spaanse lichtbedrijf Indal te kopen. Deze onderneming ontwikkelt en produceert lichtoplossingen voor de professionele markt. Het aandeel Philips stond 0,8 procent hoger.
Euro, olie
De euro noteerde 1,4405 dollar. Aan het eind van de handel op dinsdag was de Europese munt 1,4365 dollar waard.
De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,7 procent tot 93,55 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder tot 109,85 dollar.

Gerelateerde artikelen