Beurs3 nov '11 07:27Aangepast op 3 nov '11 09:49

ING maakt winst, schrapt 2700 banen

Auteur: BNR Webredactie

ING maakt ruim zeven keer zoveel winst als vorig jaar, maar gaat toch 2700 banen schrappen om kosten te drukken. Daar zitten ook gedwongen ontslagen bij, bevestigt topman Jan Hommen.

Bankconcern ING gaat 2700 voltijdbanen schrappen: 2000 binnen het bedrijf en 700 extern. De kosten moeten omlaag. Toch heeft de bank-verzekeraar in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 1,692 miljard euro.

Gedwongen ontslagen
ING-topman Jan Hommen bevestigt dat er gedwongen ontslagen zullen vallen, "maar we zullen het uiterste doen om onze mensen op een goede plaats te zetten."

Eenmalige meevaller
Het contrast tussen de hoge winst en het snijden in de kosten komt volgens hem door eenmalige meevallers. "Je moet niet vergeten dat we een grote winst hebben geboekt op de verkoop van een aantal onderdelen, voor zo'n 560 miljoen."

Hij wijt de bezuiniging aan het economische klimaat. "We hebben te maken met hogere financieringskosten en nieuwe regelingen en eisen van toezichthouders."

Administratie
De banen verdwijnen voornamelijk op administratie-afdelingen. De externe functies die geschrapt worden zijn detacheerders die niet op de loonlijst staan, maar wel voor ING werken. De reorganisatie moet tegen eind 2013 zijn afgerond. Bij de bank in Nederland werken circa 19.000 mensen.

De maatregel moet vanaf 2014 een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van ongeveer 300 miljoen euro.

FNV
Vakbonden reageren teleurgesteld. Volgens FNV-bestuurder Fred Polhout is het nieuws bij het personeel ingeslagen als een bom.

"Deze plannen komen heel hard aan bij de werknemers. Dat er iets stond te gebeuren, lag voor de hand gezien de ontwikkelingen in de financiële sector. Maar een reorganisatie van deze omvang slaat een diepe bres in het personeelsbestand van de bank.'' De vakbond wil snel met de bank in gesprek over een sociaal plan.

CNV
Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Dienstenbond, is bang dat de ontslagen het klantbelang onder druk zetten. Volgens haar gaat het om om 1700 gedwongen ontslagen. Maar ING bestrijdt dit: "Wij hebben een sociaal plan en we zullen zoveel mogelijk proberen om mensen te begeleiden van werk naar werk. Het is goed mogelijk dat er elders binnen de organisatie wel werk is'', zegt een woordvoerder.

Beter dan verwacht
De winst voor ING valt ruim zeven keer hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen stond er 239 miljoen euro onder de streep.

Het resultaat was beter dan verwacht. Analisten hadden gemiddeld een nettowinst van 1,624 miljard euro voorspeld.

Verzekeringen
De winstgroei zat vooral in het verzekeringsbedrijf. Daar kwam de onderliggende winst voor belastingen uit op 561 miljoen euro, tegen een verlies van 274 miljoen euro een jaar eerder.
 

Gerelateerde artikelen