Beurs19 jun '11 17:26

Beurshandel nog altijd in Griekse greep

Auteur: Thijs Baas

De Griekse schuldencrisis blijft als een zwaard van Damocles boven de beurshandel hangen. De Europese en Amerikaanse beurzen leken vrijdag even het licht te zien, nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hadden gezegd dat er snel een oplossing moet komen voor de Griekse problemen.

De voorzitter van de eurogroep, de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, bekritiseerde zaterdag de uitspraken van Sarkozy en Merkel. Zondagavond begint het overleg van de Europese ministers van Financiën van de eurolanden over de Griekse kwestie, vrijdag komt de zaak aan de orde tijdens een top van Europese regeringsleiders.
Uitlatingen over Griekenland
De handel zal volgens analisten flink blijven reageren op politieke uitlatingen over Griekenland en de richting die een mogelijke beslissing over nieuwe hulp aan het land zou kunnen nemen. De eurolanden moeten een beslissing nemen over uitbetaling van een volgende tranche van de noodhulp die vorig jaar al aan Griekenland is beloofd. Daarnaast moeten zij proberen overeenstemming te bereiken over de vorm die verdere hulp aan het land zal krijgen. Een van de vragen is of private partijen hieraan zullen deelnemen.
Amerikaanse markten optimistischer
In de VS lijken de markten intussen weer wat optimistischer over de economische ontwikkeling na een aantal meevallende data over de economie. Zo bleek afgelopen week dat het aantal Amerikanen dat een uitkering had aangevraagd iets lager uitviel dan verwacht. Ook de zogenoemde leidende indicatoren, die vaak een goed beeld geven van de richting waarin de economie gaat, waren veel hoger dan economen hadden verwacht. Komende week komen er onder meer gegevens over de Amerikaanse arbeids- en huizenmarkt naar buiten.
Cijfers Amerikaans binnenlands product
Vrijdag komt het Amerikaanse ministerie van Handel met de derde lezing van het Amerikaans bruto binnenland product in het eerste kwartaal. Naar verwachting blijft de groei van de economie stabiel op 1,8 procent. "Zelfs als het een tiende van een procentpunt meevalt, zullen beleggers daar positief op reageren. Zij zoeken naar aanwijzingen dat de economie stabiel is en niet richting een nieuwe depressie koerst'', aldus een econoom. Verder kijken beleggers in de VS uit naar de bijeenkomst van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken van de VS.
Stimuleringsprogramma economie
De Fed zal na de bijeenkomst op dinsdag en woensdag waarschijnlijk enige duidelijkheid verschaffen over de toekomst van het programma voor de stimulering van de Amerikaanse economie, het zogenoemde quantative easing. Dat programma loopt officieel op 30 juni ten einde. Analisten verwachten overigens niet dat de Fed iets zal veranderen aan de rentestand. 

Gerelateerde artikelen