Beurs31 mrt '11 14:40

Regering moet onzekerheid rond hypotheekrente voorkomen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Nederlandse regering moet nu beslissen hoe en wanneer de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft om te voorkomen dat er onzekerheid ontstaat bij de verschillende marktpartijen. Dat zei DNB-president Nout Wellink donderdag tijdens de presentatie van het jaarverslag.

De hypotheekrenteaftrek is een belangrijke reden dat banken veel leningen hebben uitstaan. "Hierdoor vermindert de prikkel tot vroegtijdige aflossing. Verder heeft de hypotheekrenteaftrek een verhogend effect op de huizenprijzen en dus op de gemiddelde omvang van een hypotheek", aldus de centralebankpresident.

Kritiek IMF

Onderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leverden maandag ook al kritiek op de hypotheekrenteaftrek. Zij vinden dat de renteaftrek de Nederlandse huizenmarkt verstoort. Het IMF adviseert de Nederlandse regering daarom de mogelijkheden om rente af te trekken, geleidelijk te verminderen.

Voorbereiding belangrijk volgens Wellink

Volgens Wellink moet er duidelijkheid komen over de mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, zodat marktpartijen niet in de problemen komen. "Je kunt aangeven om de renteaftrek bijvoorbeeld in 2020 of in 2030 af te schaffen, zodat de verschillende partijen zich daarop kunnen voorbereiden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen