Beurs18 nov '11 12:05Aangepast op 18 nov '11 15:00

Verliezen vallen mee

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen wisten vrijdagochtend de verliezen beperkt te houden dankzij een lichte daling van de rente op de obligatiemarkten. De AEX stond in de loop van de middag zelfs weer in de plus.

Toch bleven beleggers bezorgd dat de rentes tot onhoudbare schuldenlasten zullen leiden in probleemlanden als Italië en Spanje.

Rond drie uur stond de AEX zelfs weer in de plus: 0,22 procent erbij op 290,84. Aan het einde van de ochtend stond de index nog0,4 procent lager op 289 punten. De MidKap-index daalde 0,7 procent tot 439 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 0,5 en 1 procent.

Rente
De rente op Italiaanse en Spaanse 10-jarige obligaties zakte iets. Handelaren zeiden dat de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw steunaankopen deed om de rente te drukken. De nieuwe president van de ECB, Mario Draghi, liet vrijdag in een toespraak weten dat het Europese noodfonds EFSF zo snel mogelijk volledig in werking moet treden.

Stijgers, dalers
In de AEX was bodemonderzoeker Fugro de sterkste stijger met een winst van 3,7 procent, na het verhogen van de winstverwachting voor 2011. Staalproducent ArcelorMittal was de grootste daler met een verlies van 2,3 procent.

Boskalis zakte 0,1 procent en leverde daarmee de openingswinst weer in. De baggeraar zag de omzet in het derde kwartaal licht stijgen ten opzichte van de eerste 2 kwartalen van het jaar. Ook handhaafde het bedrijf de winstverwachting voor 2011.

In Parijs noteerde Alcatel-Lucent 0,4 procent lager. Volgens The Wall Street Journal verliezen investeerders hun geduld met de Nederlandse topman Ben Verwaayen. Alctel-Lucent verraste de financiële markten onlangs met een winstwaarschuwing.

Euro, olie
De euro was 1,3512 dollar waard, tegen 1,3520 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 99,05 dollar per vat en Brentolie klom 1 procent tot 109,28 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen