Beurs3 mei '11 12:07

AEX beweegt weinig, Spyker scoort

Auteur: Edme Koorstra

De AEX-index van de Amsterdamse beurs stond dinsdag aan het eind van de ochtend licht lager. Beleggers waren terughoudend bij gebrek aan richtinggevend nieuws. Autobouwer Spyker was de enige hoogvlieger na bekendmaking van een omvangrijk partnerschap met het Chinese Hawtai Motors.

Kort voor het middaguur noteerde de AEX-index met een min van 0,3 procent op 360,59 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 652,39 punten. De beurs van Londen was voor het eerst sinds donderdag weer open en steeg 0,1 procent. De graadmeters van Parijs en Frankfurt verloren 0,5 en 0,8 procent.
'Verminderde inspiratie'
"De westerse beurzen consolideren. We zagen maandag al verminderde inspiratie in de markt'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Hij wees op de publicatie van cijfers over de Amerikaanse banenmarkt vrijdag. "Daar gaan we nu al naar uitkijken.''
Grondstofprijzen dalen licht
De prijzen van grondstoffen liepen wat terug. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 112,50. Ook de prijzen voor metalen daalden. Op de Londense beurs stonden de aandelen van mijnbouwers hierdoor onder druk. BHP Billiton en Kazakhmys verloren tot 1,8 procent.
Deal tussen Hawtai en Spyker
Spyker maakte bekend dat Hawtai in totaal 150 miljoen euro steekt in het bedrijf. Hiermee lijken de financiële problemen van Spyker en dochterconcern Saab opgelost. Naar verwachting zal de Zweedse autobouwer de stilgevallen productie binnen een week weer kunnen opstarten. Het aandeel Spyker schoot tot 19,3 procent omhoog. Aan het eind van de ochtend stond het aandeel 13,5 procent hoger op 4,80 euro.
TenCate presteert goed
MidKapper TenCate meldde een forse stijging van de omzet en de winst in het eerste kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010. De resultaten waren beter dan door analisten was verwacht. Het aandeel Ten Cate steeg 1 procent.
MDXHealth stijgt na subsidie
Biotechnologiebedrijf MDXHealth liet weten dat het Europese subsidie heeft gekregen voor onderzoek naar blaaskanker. Het aandeel steeg 2,9 procent.
PEPR vindt bod ProLogis te laag
Het bestuur van vastgoedfonds ProLogis European Properties (PEPR) liet weten het bod dat het Amerikaanse ProLogis heeft gedaan, te laag te vinden. ProLogis is de voormalige moeder van PEPR en heeft een omvangrijk deel van de aandelen van het Europese bedrijf in handen. PEPR noteerde 0,3 procent in de min.
Dollar stijgt
De daling van de grondstoffenprijzen viel samen met een stijging van de dollar. Een euro was 1,4790 dollar waard, tegen 1,4880 dollar aan het eind van de handel op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen