Beurs7 jun '11 10:19Aangepast op 7 jun '11 10:39

Trichet helpt Europese beurzen op gang

Auteur: Thijs Baas

De mededeling van president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank dat een herstructurering van de Griekse schulden voorlopig niet aan de orde is heeft de Europese aandelenbeurzen gestuwd. Griekenland moet eerst de afgesproken bezuinigingen doorvoeren.

Bob Traa, de vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Griekenland, gaf aan dat het land vooruitgang heeft geboekt. Ook zei hij dat de Griekse banken bestand zijn gebleken tegen het tumult en dat ze adequate kapitaalbuffers hebben.
Koersen omhoog
Na ruim een half uur handelen noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,4 procent hoger op 340,57 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,3 procent tot 623,32 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs stonden de graadmeters tot 0,7 procent hoger. Ahold (min 1 procent) opende ruim 1 procent hoger dankzij goede eerstekwartaalcijfers, maar zakte geleidelijk in het rood. Beleggers leken zich vooral zorgen te maken over de waarschuwing van het supermarktconcern dat het "een uitdaging'' wordt om de hogere grondstofprijzen door te berekenen.
ING sterkste stijger
ING was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2 procent. Persbureau Bloomberg meldde dat General Electric en Capital One hebben geboden op het onderdeel ING Direct USA. De verkoop van de internetbank zou nog deze maand plaatsvinden en 9 miljard dollar op kunnen leveren, aldus bronnen tegen Bloomberg. Aegon steeg 0,7 procent en in de MidKap gingen BinckBank en SNS Reaal tot 1 procent vooruit. Ook buitenlandse concurrenten als Barclays, BNP Paribas en Commerzbank stonden in de plus.
Arcelor Mittal
Grondstofgerelateerde bedrijven stonden ook in de belangstelling. Staalconcern ArcelorMittal steeg 1,4 procent, concurrent ThyssenKrupp stond in Frankfurt 2 procent hoger. Shell steeg 0,6 procent ondanks een lagere olieprijs. Een vat Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en kostte 114,40 dollar, ruwe Amerikaanse olie werd voor 98,75 dollar verhandeld (min 0,3 procent). De euro noteerde 1,4645 dollar in vergelijking met 1,4610 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Gerelateerde artikelen