Beurs12 mrt '11 09:51Aangepast op 13 mrt '11 10:07

Leenvoorwaarden Grieken versoepeld

Auteur: Thijs Baas

De regeringsleiders van de eurolanden zijn het eens geworden over soepelere leenvoorwaarden voor Griekenland. EU-president Herman Van Rompuy heeft dat zaterdag gezegd na een extra top van de zeventien eurolanden.

De Grieken hoeven 1 procent minder rente te betalen over hun lening. Ook wordt de looptijd verlengd van drie naar zeven jaar. Volgens premier Mark Rutte hebben de Grieken wel moeten beloven dat ze voor 50 miljard euro extra aan staatsbedrijven privatiseren. Het noodlijdende Griekenland heeft vorig jaar 110 miljard euro geleend van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land had zware bezuinigingen doorgevoerd en beloofd meer belastingen binnen te halen. Maar kredietbeoordelaars hadden de afgelopen dagen al hun twijfel uitgesproken of de Griekse maatregelen voldoende zijn om te voldoen aan de voorwaarden.

Ierland

Ook het armlastige Ierland had gevraagd om soepeler voorwaarden. De regeringsleiders hebben dat vooralsnog geweigerd. ,,We gaan er wel over doorpraten. De Ieren moeten een extra inspanning doen'', zei premier Rutte. Duitsland en Frankrijk willen dat Ierland zijn vennootschapsbelasting verhoogt, maar daar wil Dublin niet aan. Premier Rutte zei dat je moet oppassen dat je niet een van de weinige dingen afpakt die de Ierse economie voordeel geeft. De regeringsleiders van de eurolanden besloten tevens om het reddingsfonds voor noodlijdende landen te versterken. De 440 miljard die de eurolanden hebben toegezegd zal hoe dan ook beschikbaar komen, aldus Rutte. Dat betekent dat de eurolanden voor een hoger bedrag garant moeten staan. Voor Nederland loopt het bedrag daardoor op van 26 naar circa 50 miljard euro. De eurolanden zijn het verder in beginsel eens geworden over een hardere aanpak van lidstaten die hun overheidsfinanciën uit de pas laten lopen. Er komen niet alleen hogere boetes, maar de Europese Commissie krijgt ook meer macht, aldus Rutte. Als zij vindt dat een lidstaat aangepakt moet worden, zal dat in principe ook gebeuren.

Beter afstemmen

In het verleden wisten landen die in de fout waren gegaan steeds onder een sanctie uit te komen door politieke steun van andere lidstaten. De eurolanden gaan ook hun economisch beleid beter op elkaar afstemmen. Er worden echter geen bevoegdheden aan Brussel overgedragen, aldus Rutte. De afspraken van de eurotop zijn nog maar voorlopig. Tijdens een reguliere EU-top over twee weken worden definitieve besluiten genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen