Beurs27 mrt '11 16:01

Geen premier meer, wel partijleider

Auteur: Edme Koorstra

De Portugese Socialistische Partij (PSP) heeft vertrekkend premier José Socrates met grote meerderheid herkozen als partijleider, blijkt zondag. Vorige week woensdag vertrok hij als premier, nadat het parlement zijn bezuinigingsplannen had geweigerd.

Socrates kreeg 93,3 procent van de stemmen van de PSP-leden, dus mag hij aanblijven als partijleider. Naar verwachting zijn er binnen enkele weken nieuwe verkiezingen.
Tegen de bezuinigingen
Vorige week viel de minderheidsregering onder leiding van premier Socrates, nadat een aantal partijen, waaronder de PSD, tegen bezuiningen hadden gestemd. Door de val van de regering denken marktkenners dat Portugal binnenkort een beroep zal doen op het noodfonds van de EU en het IMF. Portugal zegt echter aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.
Socrates: geen noodsteun
Portugal zal niet aankloppen voor noodsteun, ondanks de politieke en financiële crisis waarin het land verkeert, zei Socrates afgelopen vrijdag nog. De druk op Lissabon om noodsteun aan te vragen nam toe nadat de regering woensdag was opgestapt omdat het parlement niet instemde met een nieuwe reeks bezuinigingen. Volgens Socrates is een steunaanvraag echter niet aan de orde. "Portugal heeft geen financieel reddingsplan nodig en ik blijf dit volhouden om mijn land te verdedigen.''
Portugal moet zich bewijzen
"Ik weet wat dit betekende voor Griekenland en Ierland en ik wens mijn land niet hetzelfde toe. Portugal moet bewijzen dat het een land is dat zijn eigen problemen kan oplossen'', aldus Socrates. De premier zei verder dat Portugal de begrotingsdoelstellingen voor dit jaar zal halen. ,,Alle maatregelen zijn ingevoerd. Ik begrijp dat een politieke crisis niet helpt, maar deze crisis zal Portugal niet afleiden van het nakomen van zijn verantwoordelijkheden.''
Twijfel op de markt over zelfstandigheid
Op de financiële markten bestaat echter grote twijfel of Portugal zelfstandig door de crisis heen kan komen. De rente op Portugese tienjarige staatsleningen liep vrijdag op tot een recordniveau van meer dan 8 procent.
Vertrouwen S&P laag
Ook kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft er weinig vertrouwen in dat Lissabon de problemen het hoofd kan bieden. S&P verlaagde vrijdag zijn kredietbeoordeling voor Portugal. Op donderdag deed Fitch al hetzelfde. Vorige week verlaagde Moody's de kredietwaardigheid van Portugal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen