Beurs23 sep '11 22:29

Wall Street voorzichtig omhoog

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De beurzen op Wall Street wisten zich vrijdag voorzichtig te herstellen van de zware verliezen eerder deze week.

Beleggers bleven wantrouwend tegenover het verdere verloop van de Europese schuldencrisis en de positie van Europese banken, maar de koersen kropen langzaam omhoog en eindigden op positief terrein.

Index
De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 10771,48 punten. Ten opzichte van vorige week sloot de graadmeter echter 6,4 procent lager, het grootste verlies in een week sinds 2008. De S&P 500-index kreeg er vrijdag 0,6 procent bij tot 1136,43 punten en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1 procent hoger op 2483,23 punten.

ECB
Opmerkingen van beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank, dat de ECB bereid was tot extra liquiditeitshulp aan Europese banken, gaven beleggers een impuls. Sommige analisten vertaalden de opmerkingen echter als een aanwijzing dat een wanbetaling van Griekenland nabij is.

In dat geval zouden Europese banken extra steun nodig hebben. Maar de zorgen hadden een beperkt effect op de koersen. "Het slechte nieuws en de grootste zorgen zijn inmiddels wel ingeprijst'', zegt een Amerikaanse analist.

Grote stijgers
De Nasdaq werd gesteund door onder meer Yahoo, die er 5,2 procent bij kreeg. Ook de Chinese reisorganisatie Ctrip, genoteerd aan de technologiebeurs, stuwde met een winst van 6,4 procent de graadmeter. Ctrip kondigde een aandeleninkoopprogramma aan.

Dalers
Computerfabrikant Hewlett-Packard verloor juist circa 2,1 procent, nadat donderdag nabeurs bekend was gemaakt dat topman Leo Apotheker per direct wordt vervangen door Meg Whitman, voorheen de hoogste baas van eBay.

Bankenfondsen werkten gestaag aan een herstel na de zware klappen die de financiële aandelen met name donderdag opliepen. De bank Morgan Stanley noteerde 5,5 procent hoger en Bank of America kreeg er 4,1 procent bij.

Valuta
De euro was vrijdagavond 1,3505 dollar waard, tegen 1,3515 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie was vrijdagavond 80,14 dollar waard, een daling van 0,5 procent. Brentolie kostte 103,90 dollar, een daling van 1,5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen