Beurs7 jun '11 23:21Aangepast op 8 jun '11 05:51

Uitwijken naar beurzen in Azië of Zuid-Amerika. Goed idee?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Nederlandse belegger kreeg het afgelopen jaar flink voor zijn kiezen: hoge olieprijzen, een Europese schuldencrisis en onrust in de Arabische wereld drukken al maandenlang de stemming op de AEX. Sommige beleggers overwegen daarom nu om uit te wijken naar beurzen in Azië of Zuid-Amerika. Een goed idee? Of een riskante operatie?

Waar vooraf werd gerekend op een winst van 10 procent, zien we in de praktijk veel rode cijfers op de Europese en Amerikaanse beurzen. Een zure appel voor de belegger dus.
Dan dwalen de gedachten automatisch af naar het buitenland, op zoek naar betere oorden. "Maar zelfs op de beurzen in de opkomende markten als China of India is het momenteel slecht toeven", zegt Jeroen Vetter, directeur van vermogensbeheerder Capital Guards.
"Na de crisis is er heel veel geld vanuit het Westen gegaan naar opkomende markten. Dat heeft er natuurlijk ook voor gezorgd dat koers-winstverhoudingen voor deze markten enorm zijn opgelopen."
Brazilië
Zelfs de Bolsa de Valores de Sao Paolo maakt even pas op de plaats. Op de grootste beurs van Brazilië schoten de koersen lange tijd als een raket omhoog. Helaas voor de gelukszoeker: voor dit jaar staat de teller voorlopig op min 9 procent.
"Toch biedt beleggen in opkomende markten voor de lange termijn nog steeds goede vooruitzichten", zegt Richard de Jong, vermogensbeheerder van Van Lieshout & Partners. "Koersen schieten altijd ergens door het dak, in landen als Mongolië en Servië steeg het rendement afgelopen jaar zelfs 20 procent. Maar om nou meteen met uw hele kapitaal naar de Mongolian Stock Exchange te verkassen? De vermogensbeheerder raadt het u in ieder geval niet aan. Dat soort landen zijn altijd een risico, zegt hij. "Bangladesh staat het ene jaar bovenaan en andere jaar onderaan de markt." Zijn tip: kies voor brede spreiding.
Luister rechts naar de volledige bijdrage van BNR-redacteur Marjolein Niestadt.

Gerelateerde artikelen