Beurs12 jul '11 16:54Aangepast op 12 jul '11 18:02

Nederlandse banken voor miljarden in Italië

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Nederlandse banken lopen een groter risico bij een Italiaans faillissement dan bij een Grieks. Eind 2010 hadden onze banken bijna 34 miljard euro uitgeleend aan Italië. Dat blijkt uit een inventarisatie van BNR's economiekenner Rob Jansen.

De grootste belegger in Italiaanse obligaties is ING; zij bezitten ruim 7,5 miljard aan staatspapier. ABN Amro heeft ruim 1,3 miljard aan het land uitgeleend.
Vooralsnog is er geen probleem, zegt Jansen. Alleen het vertrouwen in de financiële situatie van Italië neemt flink af waardoor het land nog lastiger geld kan lenen. Daardoor kan Berlusconi's parlement minder gemakkelijk schulden terug betalen.
Geen compleet overzicht
Volgens Jansen is het lastig om een volledig up-to-date beeld te krijgen van het totale aantal leningen van Nederland aan Italië, omdat Nederlandse banken liever geen tussentijdse mededelingen doen.
Italië ligt sinds vrijdag flink onder vuur op de beurs. De rente op een tienjarige staatsobligatie is weliswaar nog lang niet zo hoog als wat de Grieken moeten betalen (17,3 procent), maar wel bijna twee keer zoveel als vergelijkbaar Nederlands staatspapier (3,14 procent).
De regering kondigde eerder deze maand aan dat ze in vier jaar tijd een slordige 40 miljard euro wil gaan bezuinigen.
Luister rechts naar de volledige uitleg van economiekenner Rob Jansen. Ook kunt u luisteren naar de reactie van Carola Schouten van de Christen Unie en Wouter Koolmees van D66.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen