Beurs6 apr '11 15:25Aangepast op 7 apr '11 00:24

[06-04] Go east young man!

Auteur: Jorn Lucas

Toen ik een aantal weken geleden Jim Rogers (belegger in grondstoffen) interviewde, was zijn advies “Go east young man”. Aan de ene kant vleiend, want zo “young” ben ik nou ook weer niet. Aan de andere kant een duidelijk advies om dáár naartoe te gaan waar de economie het hardste groeit. Rogers woont zelf daarom in Singapore en leert z’n kinderen Chinees.

Die groei heeft, zeker als het te hard gaat, een keerzijde: inflatie. In China is die ruim boven de 5 procent, en daarom de rente er gisteren voor de tweede keer dit jaar verhoogd.
Maar inflatie en het rentebeleid staan ook in Europa en de VS weer in het middelpunt van de belangstelling. De FED is verdeeld over de vraag of de groei in de VS sterk genoeg is om een renteverhoging te absorberen.
Morgen zal de ECB zeer waarschijnlijk de korte rente voor de eurozone verhogen van 1 naar 1,25 procent. En ook hier is de discussie: is dit voor alle eurolanden goed? Het moge duidelijk zijn dat de zwakke broeders (Griekenland, Ierland en Portugal) niet zitten te wachten op een hogere rente.
Dichter bij huis maken we ons daar minder zorgen om. Nederland doet het relatief goed in Europa. Samen met Duitsland en Scandinavië zijn we Jim Rogers’ favoriete landen in Europa.
Toen ik vanmiddag mijn Bloomberg-termninal na een update opstartte, stonden de indices in de plus. Vooral omdat onze oosterburen hun fabrieksorders met 20 procent zagen oplopen in februari. Vooral door de export naar Azië.
Go east young man! En tot morgen!
Rob Jansen
BNR-beurscommentator


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen