Beurs13 jun '11 18:55Aangepast op 13 jun '11 20:30

Winst beurzen verdampt, Spyker piekt

Auteur: Edme Koorstra

De Europese aandelenbeurzen leverden in het laatste handelsuur de winsten grotendeels in nadat de winsten op Wall Street terugliepen. In New York kregen zorgen over het afkoelen van de Amerikaanse en Chinese economieën en de Europese schuldencrisis weer de overhand na een optimistische opening.

De AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 334,03 punten, terwijl de MidKap-index 0,4 procent daalde tot 604,01 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,2 procent. Halverwege de middag waren de winsten juist opgelopen tot 0,6 procent, onder aanvoering van bank- en technologie-aandelen.
Griekse schuldenproblematiek
Europese beleidsmakers zijn in een impasse beland over de vraag of en hoe particuliere beleggers betrokken moeten worden bij een herstructurering van de Griekse schulden. De Europese Centrale Bank is tegen een voorstel van Duitsland om bestaande obligatieleningen om te zetten in nieuwe leningen met een looptijd van zeven jaar. Griekenland zou daarmee de tijd krijgen om zijn financiële huishouding op orde te krijgen.
Duitsland is op zijn beurt tegen het verlengen van de looptijden van de Griekse obligaties die de ECB bezit als de centrale bank een 'zachte' herstructurering voorstelt.
'Wachten op goed nieuws'
"Ik verwacht dat de aandelenmarkten opveren zodra er beter nieuws naar buiten komt. Voor de middellange termijn, in ieder geval tot het einde van de zomer, zullen de markten zijwaarts bewegen'', aldus hoofd beleggingen Lothar Mentel van Octopus Investments.
Euro-dollar
Het gesteggel over de Griekse schuldencrisis zorgde maandag aanvankelijk voor een daling van de euro ten opzichte van de dollar. Later herstelde de Europese munt zich tot 1,4380 dollar in vergelijking met 1,4360 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.
Aperam daalt fors
Roestvrijstaalproducent Aperam (min 1,7 procent) was de sterkste daler in de AEX. Analisten verwachten dat de roestvrijstaalsector minder winst zal boeken in het traditioneel sterke tweedekwartaal dan in voorgaande jaren. Dat komt onder meer door een hoge mate van overcapaciteit.
Spyker Cars wint 27 procent
Spyker Cars was de uitblinker op het Damrak met een winst van 27 procent. Het bedrijf kondigde opnieuw een overeenkomst aan met een Chinese partij. Zheijang Yooungman Lotus Automobile steekt 136 miljoen euro in het moederbedrijf van Saab in ruil voor een belang van 29,9 procent. Eerder stapte het Chinese Pang Da al in Spyker.

Gerelateerde artikelen