Beurs29 mei '11 23:13

Belegger kijkt uit naar banencijfer VS

Auteur: Marjan van den Berg

De Griekse schuldencrisis en belangrijke Amerikaanse economische cijfers zullen de beleggers komende week bezighouden.

Vrijdag komt een cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten. Dan maakt het ministerie van Arbeid bekend hoeveel banen er in mei in de VS bij zijn gekomen. Economen rekenen gemiddeld op 185.000 extra banen. Het cijfer is van belang omdat de angst bestaat dat het economisch herstel geen stand kan houden zonder sterke banengroei. De banengroei tot dusver beperkt gebleven.
Daarnaast worden woensdag de inkoopmanagersindex voor de productiesector bekendgemaakt. Vrijdag komt de inkoopmanagersindex voor de dienstensector naar buiten. Dinsdag verschijnt een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.
Ook de problemen met de Griekse overheidsfinanciën zullen naar verwachting een belangrijke rol blijven spelen op de financiële markten. De afgelopen week stelden handelaren dat beleggers terughoudend zullen blijven zolang er geen duidelijkheid is over een oplossing.
Griekenland heeft meer steun nodig om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen, maar het is de vraag of andere eurolanden deze steun willen blijven geven.
De beursweek op Wall Street is komende week een dag korter dan gebruikelijk. Maandag is er geen handel op Wall Street in verband met Memorial Day, de jaarlijkse herdenking van gesneuvelde Amerikaanse militairen.
Hoewel het Damrak de hele week open is, zullen de laatste twee dagen van de week rustig worden. Donderdag is het Hemelvaartsdag. Rond feestdagen is het over het algemeen stil op de beurs.
Het cijferseizoen op het Damrak is min of meer ten einde. Investeringsfonds Kardan en verfpigmentspecialist Holland Colours publiceren maandag nog cijfers over het eerste kwartaal. Verder staat er weinig op de Amsterdamse beursagenda.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen