Beurs26 jun '11 10:37Aangepast op 26 jun '11 20:17

Nieuwe eis ter bescherming grote banken

Auteur: Edme Koorstra

Om een nieuwe financiële crisis te voorkomen moeten de grootste banken 1 tot 2,5 procentpunt extra kapitaal aanhouden. Dat heeft de internationale bankenorganisatie Bank for International Settlements (BIS) dit weekeinde besloten. De nieuwe eis komt bovenop de Basel III-richtlijn.

De nieuwe eisen gelden voor de banken die zo belangrijk voor het financiële systeem zijn, dat ze niet mogen omvallen. Ze komen bovenop de Basel III-richtlijn dat banken zeven procent eigen vermogen ('core tier one') moeten aanhouden.
HSBC, Deutsche Bank en Citigroup
Het comité zei niet voor welke banken de nieuwe eisen gaan gelden, maar volgens persbureau Bloomberg gaat het mogelijk om de 30 grootste banken. HSBC, Citigroup en Deutsche Bank zouden de hoogste kapitaaleisen krijgen. Mocht een bank in de toekomst nóg belangrijker worden, behoort een extra kapitaaleis van 3,5 procentpunt tot de mogelijkheden, aldus het Basels Comité.
Schadelijk voor herstel
Veel banken vrezen dat de extra kapitaaleis het economische herstel kan schaden. De BIS meent echter dat ontwikkelde economieën haast moeten maken met het terugdringen van hun schulden om een nieuwe crisis te voorkomen. Ook opkomende economieën begeven zich volgens de bankenorganisatie in de gevarenzone door de hoge schuldenniveaus in de private sector en de zeepbellen op vastgoedmarkten. Ze dreigen hun vingers op dezelfde manier te branden als ontwikkelde landen bij het uitbreken van de financiële crisis. "De fiscale autoriteiten moeten snel en overtuigend optreden voordat de ramp opnieuw toeslaat'', zegt de BIS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen