Beurs28 dec '11 18:53

Verlies voor Europese beurzen

Auteur: BNR Webredactie

Een succesvolle Italiaanse obligatieveiling heeft niet kunnen voorkomen dat de Europese beurzen woensdag met verlies sloten.

Beleggers waren niet gerust op een veiling van 10-jarige staatsobligaties door Italië die voor donderdag staat gepland. De beurzen zakten daardoor in de middaghandel steeds verder in het rood.

Verlies
De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 2,61 punten (0,8 procent) op 306,76 punten. De MidKap-index daalde 3,60 punten (0,8 procent) tot 461,04 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 1 en 2 procent. De beurs in Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang kerstweekeinde, daalde 0,1 procent.

Veiling leningen
Italië haalde woensdag 9 miljard euro op met de veiling van leningen met een looptijd van 6 maanden en betaalt daarover een rente van 3,25 procent. Dat is fors minder dan de 6,5 procent die het land een maand geleden nog moest bieden om vergelijkbare leningen te slijten.

Donderdag wil Italië 8,5 miljard euro ophalen met de veiling van 3- en 10-jarige leningen. Analisten zijn er echter niet van overtuigd dat de rente op die leningen ook aanzienlijk lager zal zijn dan bij vorige veilingen en of alle leningen kunnen worden geveild op een rustige handelsdag. De rente op 10-jarige Italiaanse leningen liep woensdag al weer op tot boven de 7 procent en dat stookte de zorgen over de schuldencrisis opnieuw op.

Bankensector
De schuldencrisis blijft ook voor grote onrust zorgen in de bankensector. Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat Europese banken opnieuw een recordbedrag hebben gestald op hun deposito's bij de ECB.

De ECB voorzag de banken vorige week nog voor in totaal 489 miljard euro aan goedkope 3-jarige leningen. Dat geld was onder andere bedoeld om het vertrouwen in de bancaire markt te herstellen. Vooralsnog lijkt het er echter op dat de middelen uit veiligheid vooral weer bij de ECB worden geparkeerd.

Bankaandelen
De Europese bankaandelen lieten woensdag verliezen zien. In Frankfurt zakten Commerzbank en Deutsche Bank tot 4,2 procent en in Parijs verloor Crédit Agricole 3,1 procent, net als Société Générale. In de AEX verloor ING 3 procent. Verzekeraar Aegon daalde 3,9 procent.

Scherpe daling euro
De euro liet een scherpe daling zien tot 1,2917 dollar. Dat is het laagste niveau in 11 maanden. Later trok de euro weer wat aan. De euro was 1,3072 dollar waard aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 99,30 dollar per vat en Brentolie zakte 2 procent tot 107,04 dollar.

Randstad
De uitzendbedrijven Randstad en USG People zakten respectievelijk 2,9 en 3,8 procent. De omzet van uitzendbureaus in Nederland is vorige maand opnieuw licht gegroeid. In de belangrijke administratieve en industriële sectoren is de groei van de werkgelegenheid er echter uit, zo bleek uit cijfers van brancheorganisatie ABU.

Kendrion
Kendrion steeg 3,2 procent. De producent van elektromagnetische componenten liet weten het Amerikaanse FAS Controls over te nemen van Industrial Opportunity Partners. Een overnamesom werd niet bekendgemaakt. Wel gaf Kendrion aan dat de overname in contanten wordt betaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen