Beurs25 nov '11 21:26

Wall Street in het rood op Black Friday

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse beurzen zijn op Black Friday, de korte handelsdag na Thanksgiving, in het rood gedoken. Winkeliers waren enthousiast over het begin van de kerstinkopen, maar beleggers waren stukken minder positief.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde na drieënhalf uur handel 0,2 procent lager op 11.231,94 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 1158,67 punten. technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,8 procent in tot 2441,58 punten.

Kerstinkopen
De dag na Thanksgiving Day staat bekend als Black Friday, de dag dat de Amerikanen beginnen met hun kerstinkopen. Sommige winkelketens begonnen de traditionele uitverkoop dit jaar al vroeg, door de deuren al op donderdagavond te openen. Volgens de winkeliers liepen de zaken daarbij goed.

De weinige beurshandelaren die geen vrije dag hadden, hielden zich afzijdig. "We kunnen het nauwelijks een handelssessie noemen'', zei een van de handelaren. "Er is nauwelijks iemand om mee te handelen.''

Italiaanse rente stijgt
Enthousiasme over de sterke winkelverkopen werd daarnaast tenietgedaan door de nervositeit over Europa. De minitop van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy gaf beleggers donderdag geen zicht op een snelle oplossing. Daarnaast steeg de Italiaanse rente vrijdag weer naar een nieuwe recordhoogte.

Euro noteerde 1,3225 dollar
De waarde van de euro zakte vrijdagavond tot 1,3225 dollar, tegen 1,3255 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 96,40 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen