Beurs4 aug '11 17:52

Beurzen eindigen weer in bloedbad

Auteur: Marjan van den Berg

Beleggers blijven zich zorgen maken over de Europese schuldencrisis. Alle Europese beurzen gingen weer hard onderuit.

De vrees neemt steeds verder toe dat de crisis overslaat naar landen als Italië, Portugal en Spanje.
ING en Unilever presenteerden sterke cijfers, maar de stemming werd er niet beter van. De AEX-index daalde 3,2 procent tot 300,85 punten. De MidKap leverde 4,1 procent in en sloot op 491,72 punten.
De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 3,9 procent omlaag.

In Milaan kelderde de beursindex 3,2 procent, de hoofdgraadmeter in Madrid ging 3,6 procent omlaag en de hoofdindex in Lissabon verloor 3,3 procent.

Italië volgende slachtoffer?

De financiële markten zijn bang dat Italë het volgende slachtoffer zou kunnen worden van de crisis, ondanks de maatregelen die premier Berlusconi donderdag aankondigde om de Italiaanse economie te versterken.

De onrust werd versterkt door de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso. Die zei dat het Europese noodfonds mogelijk moet worden vergroot om meer landen te hulp te kunnen schieten. Verder liet de Europese Centrale Bank weten dat het doorgaat met het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden en dat de economie in de eurozone de laatste maanden is afgezwakt.

Euro

De euro stond zwaar onder druk door alle zorgen over de schuldencrisis. De Europese eenheidsmunt zakte donderdag tot 1,4150 dollar van een stand van 1,4325 dollar aan het einde van de handel op woensdag.

ING

ING kwam donderdag met sterke cijfers over het tweede kwartaal, maar dat bracht het aandeel weinig goeds. Het aandeel ging bij opening nog sterk omhoog, maar moest toch een verlies slikken van 5,4 procent. Aegon daalde 4,5 procent, SNS Reaal verloor 5,8 procent en Delta Lloyd zakte 3,8 procent.

Andere fondsen

Ook elders in Europa kregen de financiële fondsen zware klappen door zorgen over de schuldencrisis. In Parijs daalde Crédit Agricole 4,4 procent, BNP Paribas stond 2,9 procent lager en Société Générale zakte 6,4 procent.

Het Duitse Commerzbank leverde 6,1 procent in, Allianz daalde 2,4 procent en Deutsche Bank noteerde 4,2 procent lager in Frankfurt. In Londen moest Lloyds 10,2 procent achteruit en Barclays ging 7,8 procent omlaag.

Unilever

De producent van consumentengoederen Unilever heeft in het eerste halfjaar de winst en omzet verhoogd door hogere prijzen te rekenen aan klanten. Het bedrijf wist zich aan de onrust te onttrekken met een koerswinst van 2,7 procent.

Olie

De olieprijzen gingen wel mee omlaag in de algemene malaise op de financiële markten. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 3,3 procent tot 88,91 dollar. Brentolie daalde 2,6 procent tot 110,22 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen