Beurs10 mrt '11 10:45Aangepast op 10 mrt '11 21:08

Smeerolie voor economie

Auteur: Thijs Baas

De AEX daalde in navolging van de daling van de Japanse nikkei-index met 0,75 procent naar 363,5 punt. Dat was onder meer een gevolg van de gestegen olieprijs door luchtaanvallen op olie-installaties in Libië.

Volgens Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is de olieprijs ook afhakelijk van dollarkoers. Die  staat onder druk als gevolg van onder meer het ruime monetaire beleid van de VS. Zodra dat beleid iets strakker wordt,  zal de dollar stijgen en de olieprijs dalen. Volgende week is de Fed-vergadering. De verwachte aanscherping door de autoriteiten zal de economie stimuleren. Versteeg denkt overigens niet dat de olieprijs boven de 150 zal komen, gezien ook de nog altijd grote voorraden olie.

Japan lijdt onder olieprijs

Fred Huibers van Het Haags Effektenkantoor betoogt dat Japan door de volledige afhankelijkheid van buitenlandse olie veel last heeft van de olieprijs. Bovendien doet de yen het goed, afgezet tegen de valutaperikelen die met name de dollar teisteren. Dat pakt dan weer negatief uit voor de exportmachine.

Arbeidsmarktcijfers VS

Vanmiddag komen de wekelijkse arbeidsmarktcijfers van de VS, die de hoeveelheid werkloosheidsuitkering aangeven. Deze lagen de afgelopen vier weken al drie keer op rij onder de 400.000. Dat duidt op een toenemend optimisme bij bedrijven, waardoor het aantal ontslagen drastisch daalt. De hoge groeiverwachtingen zijn derhalve een belangrijk signaal, en leiden logischerwijs tot betere vooruitzichten.

Gerelateerde artikelen