Beurs13 mei '11 19:15

Wall Street en Europa in de min

Auteur: Jorn Lucas

In Wall Street gingen de koersen van de aandelen vrijdag over de volle breedte omlaag, bij dalende prijzen van olie en bij een dalende koers van de euro ten opzichte van de dollar. Ook Europese beurzen sloten in de min.

De Europese beurzen zakten vrijdag in de loop van de middag weg, na een positieve ochtendhandel. Ook de koersenborden op Wall Street kleurden in de eerste handelsuren rood, ondanks een meevallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.
AEX, Midkap
De AEX sloot 0,7 procent (2,66 punten) lager op 354,86 punten. De MidKap daalde 0,3 procent (1,86 punten) tot 648,00 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,6 procent.
Griekenland
De financiële crisis in Griekenland staat op scherp, Athene moet waarschijnlijk op korte termijn om extra steun vragen. De Europese Commissie maakte vrijdagmiddag bekend de prognose voor de Griekse economie naar beneden te hebben bijgesteld tot een krimp van 3,5 procent. Eerder rekende de commissie op een achteruitgang van 3 procent.
Financiële fondsen stonden onder druk vanwege de risico's die ze lopen bij een eventueel faillissement van Griekenland. In Amsterdam verloren Aegon en ING respectievelijk 2 en 1,8 procent.
Amerika
In de middag kwam een aantal Amerikaanse macrocijfers naar buiten. De inflatie in de VS bedroeg in april rond de 0,4 procent op maandbasis, gelijk aan de gemiddelde verwachting van economen. ,,Mensen blijven zich zorgen maken over de inflatie waar we mee te maken krijgen'', aldus een handelaar in New York.
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen steeg in mei sterker dan verwacht, zo bleek uit cijfers van de Universiteit van Michigan. Hier trokken beleggers zich echter weinig van aan.
Europese groeicijfers
In de ochtend was de stemming optimistischer dankzij meevallende Europese groeicijfers. De Duitse en de Franse economie zijn in het eerste kwartaal van dit jaar boven verwachting gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Het Duitse bruto binnenlands product (bbp) groeide op basis van voorlopige cijfers met 1,5 procent, dat van Frankrijk met 1 procent. De Nederlandse economie groeide volgens voorlopige cijfers in het eerste kwartaal met 0,9 procent.
Hoofdfonds Wereldhave zakte weg na een adviesverlaging van een groot effectenhuis. Het aandeel daalde 2,1 procent. TMG verloor 5,1 procent. Het mediaconcern zag de inkomsten uit advertenties in het eerste kwartaal van het jaar flink dalen. Ook de oplage-inkomsten daalden licht.
DowJones
Zorgen om Griekenland hielden de beurzen in de Verenigde Staten ook vrijdag nog in hun greep. De Dow-Jonesindex stond vrijdag zo'n zestig punten lager dan een week eerder. Wall Street opende vlak. De beleggers vatten moed door een beter cijfer over het consumentenvertrouwen, maar uit cijfers van de overheid bleek dat de inflatie toeneemt.
Na bijna vier uur handel was de Dow-Jonesindex 1 procent gedaald naar 12569 punten en stond de S&P 500-index 0,9 procent lager op 1336 punten. De Nasdaq-index was toen 1,1 procent gedaald naar 2831 punten.
Euro
De koers van de euro zakte in de loop van de dag weg ten opzichte van de dollar, mede vanwege de gunstige Amerikaanse cijfers over het consumentenvertrouwen. Rond het slot van de beurzen koerste de Europese munt op 1,4160 dollar tegen 1,4255 dollar bij het slot van de beurzen op donderdag.
Ruwe Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 99,65 dollar per vat, terwijl de Brentolie uit de Noordzee 0,4 procent goedkoper werd en 112,60 dollar per vat kostte.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen