Beurs17 jun '11 07:18Aangepast op 17 jun '11 07:35

Amerikanen kopen dochter ING [update]

Auteur: Jorn Lucas

Het Amerikaanse Capital One Financial Corporation koopt voor 9 miljard dollar (6,3 miljard euro) ING Direct USA, een dochteronderneming van ING. ING ontvangt 6,2 miljard dollar in contanten en krijgt een belang in Capital One ter waarde van 2,8 miljard dollar.

De verkoop past in de herstructurering die ING moet doorvoeren van de Europese Commissie, nadat de Nederlandse staat het concern door de financiële crisis hielp.
Capitol One
ING krijgt door de verkoop een belang van 9,9 procent in Capital One en wordt daarmee de grootste aandeelhouder. De internetspaarbank ING Direct USA is sinds 2000 actief. De bank biedt werk aan 2275 mensen en heeft 7,7 miljoen klanten.
Capital One is een van de grootste financiële instellingen van de Verenigde Staten en heeft 45 miljoen klanten in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk.
Probleemhypotheken
Door de verkoop van de internetspaarbank wordt ook de garantieregeling van ING met de overheid voor de probleemhypotheken aangepast. De overheid nam in 2009 een groot deel van het risico op de Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING over, die door de hypotheekcrisis in de VS zwaar onder druk stond. Het aandeel van ING Direct USA daarin, zo'n 85 procent, wordt overgezet naar ING Bank.
Goedkeuring
De verkoop van ING Direct USA moet nog worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten. Naar verwachting zal de afronding van de verkoop in het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden.

Gerelateerde artikelen