Volgens de politie deden zo'n twintigduizend mensen mee aan betogingen in Athene en Thessaloniki. In de buurt van het parlementsgebouw in Athene raakten demonstranten slaags met de politie, die traangas inzette om een stenengooiende menigte uiteen te drijven.
Het is de tweede algemene staking dit jaar die is georganiseerd door de grootste vakbonden van het land.
Dinsdag staken betogers in Athene vuilnisbakken in brand en sneuvelden winkelruiten. Minstens veertien mensen raakten gewond en de politie hield vierentwintig mensen aan in verband met het geweld. Toch was de demonstratie minder gewelddadig dan eerdere betogingen tegen de bezuinigingen.
Lening uit noodfonds EU en IMF
Om uit de problemen te komen krijgt Griekenland een lening van 110 miljard euro uit het noodfonds van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil daarvoor moet het wel economisch en financieel orde op zaken stellen. Dat leidde er al toe, dat honderdduizenden Grieken er in loon fors op achteruitgingen en hun pensioenaanspraken zagen teruglopen, terwijl anderen zelfs werkloos werden.
Overheidsdiensten privatiseren
De regering wil niet alleen in drie jaar tijd fors bezuinigen, maar ook voor 15 miljard euro aan overheidsdiensten privatiseren. Veel Grieken zien dat als een heilloze weg, omdat dergelijke draconische maatregelen het land alleen maar in een recessie zouden storten.
Voorwaarden nieuwe tranche
Vertegenwoordigers van de EU, het IMF en de Europese Centrale Bank zijn in Griekenland om te bezien of het land voldoet aan de voorwaarden om een nieuwe tranche van 12 miljard euro aan het noodfonds te onttrekken.
Twijfel over formaat steunpakket
Inmiddels wordt betwijfeld of het steunpakket aan Griekenland groot genoeg is. Ook zijn er speculaties dat de voorwaarden van de lening, zoals rente en/of looptijd, versoepeld zullen worden.