Beurs20 sep '11 15:13Aangepast op 20 sep '11 16:39

IMF voorziet wereldwijde rem op economie

Auteur: BNR Webredactie

De groei van de internationale economie wordt flink geremd door de financiële problemen van Europese en Amerikaanse overheden. Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag in een nieuwe versie van de World Economic Outlook.

De vooruitzichten zijn ten opzichte van enkele maanden geleden dan ook flink verslechterd. Het IMF is vooral bezorgd over de Verenigde Staten, waar een economische groei wordt verwacht van 1,5 procent in 2011 en 1,8 procent in 2012. Eerder werd nog gerekend op plussen van 2,5 procent.

Eurozone
In de eurozone wordt voor dit jaar een economische groei verwacht van 1,6 procent, in plaats van 2 procent, terwijl de prognose voor 2012 wordt bijgesteld van 1,7 procent naar 1,1 procent.
Voor Nederland wordt een groei voorspeld van 1,6 procent in 2011 en 1,3 procent volgend jaar, waar het Centraal Planbureau (CPB) vorige week nog plussen voorspelde van respectievelijk 1,5 en 1 procent.

Gematigde groei
Nog altijd gaat het IMF uit van een gematigde economische groei in 2011 en 2012 in zowel de rijke landen als de wereldeconomie in zijn geheel. Dan moet Europa echter wel in staat blijken de schuldencrisis op te lossen. De Verenigde Staten moeten dan een evenwicht vinden tussen het stimuleren van de economie en het beperken van de staatsschuld.

Teugels vieren
Vervolgens is het aan de centrale banken om de teugels wat te vieren en moet de rust op de financiële markten terugkeren, meldt het IMF. Een nieuwe recessie ligt volgens het fonds op de loer als aan die randvoorwaarden niet wordt voldaan, met name voor landen buiten Europa en de VS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen