Beurs8 jun '11 12:10

AEX nog steeds in de min

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Amsterdamse AEX-index stond woensdag voor de zesde dag op rij in het rood. Negatieve uitspraken van de president van de Amerikaanse centrale bank over de economie in de Verenigde Staten drukten de stemming onder beleggers.

Kort voor het middaguur noteerde de AEX een min van 0,8 procent op 336,11 punten. De MidKap-index daalde 1,5 procent tot 611,88 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 1 procent.

Amerikaanse economie

Bernanke zei dinsdag dat de Amerikaanse economie afzwakt en dat de groei in de eerste maanden van het jaar tegenvalt. Vorige week zorgden tegenvallende berichten over de banenontwikkeling in de VS al voor kopzorgen. Maar het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de groeivertraging tijdelijk zal zijn.

PostNL

PostNL was de enige stijger van de AEX-index met een plus van 2,4 procent. Het aandeel had een verhoging van het beleggingsadvies gekregen van de Zwitserse bank UBS.

ING

De analisten van ING verlaagden hun advies voor USG People. Het bedrijf heeft volgens ING te maken met een aantal ontwikkelingen die het aandeel negatief beïnvloeden. Zo staat de winstmarge in Nederland onder druk. USG daalde 5,7 procent.

Uitzendaandelen

Andere Nederlandse uitzendaandelen zakten in het kielzog van USG. Randstad noteerde 2,1 procent lager in de AEX. Brunel daalde 1,9 procent, detacheerder DPA Group 5 procent.

Spyker

Het aandeel Spyker Cars stond voor de achtste dag op rij in de min. De Zweedse autobouwer Saab kampt met voorraadtekorten. Hierdoor moest de productie woensdag opnieuw worden stilgelegd nadat deze eerder op de ochtend weer was opgestart, aldus Zweedse media. Saab-eigenaar Spyker stond 4,4 procent lager.

Imtech

Technisch dienstverlener Imtech meldde een opdracht ter waarde van 35 miljoen euro. Het bedrijf gaat Nederlandse overheidsgebouwen duurzamer maken. Het aandeel zakte desondanks 2,1 procent.

Olie

De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 98,40 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper tot 116,40 dollar.

Euro

De euro was 1,4660 dollar waard tegen 1,4675 dollar aan het eind van de handel dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen