Beurs8 mrt '11 11:55

Tamme beurs laat Aegon stralen

Auteur: Edme Koorstra

Twijfel onder beleggers over hoe de situatie in het Midden-Oosten zich zal ontwikkelen, resulteerde in een tamme beurshandel. In Amsterdam wist verzekeraar Aegon zich als een van de weinigen in de schijnwerpers te werken.

Om half twaalf stond de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 0,1 procent hoger op 366,41 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,1 procent tot 642,74 punten. De FTSE in Londen koerste 0,1 procent lager, terwijl de CAC 40 in Parijs en de DAX in Frankfurt tot 0,3 procent stegen.
De twijfel was goed te zien aan de verhandelde volumes. ,,Die zijn laag. Dat is een indicatie dat men het even niet meer weet'', aldus private banker André Sirks van zakenbank Theodoor Gilissen.
Zal de onrust overslaan?
Beleggers vragen zich volgens Sirks af of de onrust in Noord-Afrika zal overslaan naar het olierijke Midden-Oosten. Voor vrijdag zijn protesten tegen het regime in Saudi-Arabië aangekondigd. Dat land herbergt een kwart van 's werelds olievoorraden.
Olieprijs schommelt
Een vat ruwe Amerikaanse olie kostte maandagavond circa 106 dollar per vat. Dinsdagochtend daalde de prijs aanvankelijk met 1,7 procent tot circa 103 dollar om vervolgens op te lopen tot 105,30 dollar. Ook de prijs van Brentolie schommelde hevig. Aan het eind van de ochtend kostte een vat 115,25 dollar.
Meer passagiers, minder vracht voor Air France-KLM
Van de in Amsterdam genoteerde hoofdfondsen kwam alleen Air France-KLM met nieuws. De luchtvaartcombinatie vervoerde in februari 5,7 procent meer passagiers en 3,1 procent minder vracht dan een jaar eerder. Het aandeel stond 0,2 procent hoger.
Aegon voert de lijst aan
Verzekeraar Aegon voerde de AEX aan met een winst van 1,7 procent. Volgens persbureau Bloomberg onderhandelt het concern met de Franse herverzekeraar Scor over de verkoop van de Amerikaanse herverzekeringstak Transamerica Reinsurance. Aegon wilde geen commentaar geven. Volgens Sirks hield het nieuws rond Aegon het aandeel ING (plus 0,1 procent) op winst.
Bouwer Heijmans blinkt uit
Bij de middelgrote fondsen was Heijmans de uitblinker. Het bouwbedrijf profiteerde van een positief analistenrapport van ING en won 3,9 procent. ING verhoogde het koersdoel met 5 euro tot 22,50 euro op basis van de succesvolle herstructurering en de sterke jaarcijfers van Heijmans.
Euro daalt licht
De euro daalde een fractie ten opzichte van de dollar en noteerde 1,3925 dollar. Maandag was de Europese munt bij het sluiten van de beurzen 1,3970 dollar waard.

Gerelateerde artikelen